Francie dokáže vyprodukovat velké množství vín, která se všechna navzájem liší. Tato rozmanitost vín je dána mnoha různými a rozmanitými terroiry, které tvoří deset vinařských oblastí.

Vděčí za to však také trvalé a soustavné práci mužů a žen, kteří udržují při životě a chrání celé vinařské dědictví tvořené četnými označeními a názvy (AOC-AOP a IGP).

Mohou se vyskytovat v červených, bílých, růžových vínech nebo pod jinými barvami, jantarovou, kachlovou, rancio, žlutou,.. Aby bylo možné uspořádat toto množství vín, Národní institut původu a kvality pod dohledem Ministerstva zemědělství Francouzské republiky zařadil vína do apelací a názvů, podle barvy a kategorie. Například: Champagne grand cru a Champagne premier cru jsou názvy apelace Champagne.

Francouzské vinařství produkuje 3240 různých vín pro 1313 různých označení v 80 departementech a 16 hlavních vinicích.

Níže najdete seznam francouzských vín rozdělených podle vinic:

  • Alsasko
  • Bordeaux
  • Beaujolais
  • Burgundsko
  • Bugey
  • Šampaňské
  • Korsika
  • Jura
  • Languedoc
  • Lorraine
  • Loira
  • Provence
  • Roussillon
  • Rhône
  • Savoie
  • Jihozápad

Seznam francouzských vín

Zde je seznam francouzských vín seřazených podle vinic.

1 – Alsaské vinice

Alsasko je zemí skvělých bílých vín! Velká vína odrůd Riesling a Gewurztraminer mají nyní své místo v kolektivním povědomí Francouzů. Alsasko vděčí za typičnost svých vín výjimečnému terroir.

Renomovaná vinařství jako Zind-Humbrecht, Ostertag a Marcel Deiss se rok co rok snaží nabízet milovníkům vína lahve vzácné elegance. Kromě toho se zde nachází jedinečné gastronomické dědictví a nádherná krajina, která vždy okouzlí návštěvníky „bájné“ alsaské vinařské stezky!

2 – Vinice v Beaujolais

Vinice Beaujolais je známá díky Beaujolais nouveau, tomuto vínu „roku“, které pijeme s přáteli s lyonskými delikatesami. Za tento úspěch vděčíme především společnosti pana Georgese Duboeufa! Již několik let jsou však více zastoupeny odrůdy Beaujolais crus, jako je tomu v případě Brouilly, Morgon a Moulin à vent.

Vášnivým výrobcům se daří vytvářet výjimečná vína, která najdete na nejlepších stolech ve Francii i ve zbytku světa.

3 – Vinice v Bordeaux

Kdo by neznal jméno Bordeaux díky vínům? Pověst vinice v Bordeaux je dobře známá. Tuto pověst si lidé z Bordeaux vytvářeli od Římanů až do 18. století, ročník po ročníku! Od 17. století postupně vznikaly výjimečné zámky: Yquem, Haut-Brion, Mouton-Rothschild, Lafite, Latour, Margaux…

Všechna tato legendární vína najdete na stolech velkých restaurací oceněných michelinskou hvězdou a na aukcích. Geologická rozmanitost Bordeaux má velký podíl na kvalitě a komplexnosti vín.

Existuje však také velká tradice zrání vína: bordeauxský styl. Tento proces zrání dává vínům velmi zvláštní buket, ale také mimořádnou schopnost zrání.

4 – Burgundské vinice

Jaký dobrý nápad to byl, když burgundský vévoda Philippe le Hardi přestal v Burgundsku sázet Gamay! Protože tuto odrůdu považoval za „odpornou a neloajální“, byla k radosti poddaných Burgundska a dalších vévodství Francouzského království nahrazena odrůdou pinot noir. Dnes můžeme jen oslavovat tuto skvělou odrůdu, která v Burgundsku potěší naše chuťové pohárky od jednoho podnebí k druhému.

Není však jedinou velkou burgundskou odrůdou, o svou slávu se dělí s velkolepým Chardonnay, které stojí u zrodu velkých vín Montrachet, Puligny-Montrachet, Meursault… Domény Romanée-Conti, Jean-François Coche Dury, Mortet produkují vynikající vína!

Naštěstí vedle těchto velkých pánů existuje mnoho domén, které produkují vynikající a cenově dostupnější vína. Burgundsko je region bohatý na historické památky a přírodní zajímavosti.

5 – Vinice v Champagne, Šampaňské

Vinice v Champagne jsou (spolu s Bordeaux a Burgundskem) jedním ze základních pilířů francouzského vinařství a jeho mezinárodní pověsti! Díky velkému benediktinskému mnichovi Domu Pérignonovi slaví slavnostní chvíle mnoho lidí na celém světě šampaňským.

Moët et Chandon, Cristal Roederer, Bollinger, Deutz, všechna tato šampaňská a mnohá další si podmanila chuťové buňky mnoha anglosaských milovníků vína. Šampaňské mělo ve Francii i v Evropě okamžitý úspěch od okamžiku svého vzniku. Rychle získalo titul krále šumivých vín.

Více než deset let se růžovému šampaňskému daří pozoruhodný průlom. A je pochopitelné, jak je možné nenechat se okouzlit tak delikátním nápojem. Je to jediné růžové víno ve Francii, které lze vyrobit smícháním bílého a červeného vína!

6 – Vinice Jura

Tato starobylá francouzská vinice nás nikdy nepřestane udivovat! Právě zde se totiž vyrábí slavné víno vin jaune. Toto vynikající víno s lahodnou oříškovou chutí se získává díky odrůdě Savagnin a specifickému způsobu zrání, díky němuž je velmi pevné a vhodné k dlouhodobému uchovávání. Vin jaune se může prodávat pouze v lahvi zvané clavelin o objemu 62 cl.

Vin jaune se sýrem Comté nebo poularde de Bresse je opravdová lahůdka! Zde se také vyrábí vin de paille, což je jemné víno, které se získává pasírováním na stojanech.

7 – Vinice Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon je jednou z největších vinic ve Francii s rozlohou více než 245 000 hektarů osázených vinnou révou! Vytvořili ji Řekové a Římané v návaznosti na Provence. Vína jsou skvostná a vyrábějí je talentovaní vinaři jako Canet Valette, Gauby, La Grange des Pères a Clos des Fées. Odrůdy Grenache a Syrah jsou dobře zastoupeny a nabízejí typická vína jako Fitou, Corbières, Saint Chinian…

Roussillon má velmi dobré vinařské dědictví, zejména v případě přírodních sladkých vín, jako jsou Maury a Banyuls. Tato vína se skvěle hodí k dezertům nebo jako digestiv. Languedoc a Roussillon jsou vynikající a velmi přívětivé regiony. Jsou to ideální regiony pro pořádání zábavných vinařských tras.

8 – Vinice v údolí Loiry

Vinice v údolí Loiry stojí vedle mnoha zámků, což nás velmi potěší. Vinice v údolí Loiry se táhnou v délce téměř 1000 kilometrů podél toku Loiry od jejího pramene až k ústí: od Centrálního masivu až po Nantes! Turisté za vínem budou moci obdivovat tyto skvosty francouzské architektury a zároveň ochutnávat vína z Loiry.

Tato vína byla od 10. století velmi úspěšná ve Francouzském království a také v Anglii. Vinice na Loiře produkují širokou škálu vín: červená, růžová a suchá bílá, šumivá a sladká… Z vín s velkou reputací můžeme zmínit Chinon, Bourgueil, Pouilly-Fumé, Bonnezeaux.

Vinaři se významně zasloužili o to, že se Loira stala špičkovým vinařstvím, a to díky produkci vín s působivou jemností.

9 – Vinice Lorraine

V minulosti byly lotrinské vinice velmi rozsáhlé, ale utrpěly v důsledku postupných válek, které se na Francii valily od konce 19. do poloviny 20. století. V roce 1833 mělo Lotrinsko 34 000 hektarů vinic! Dnes se využívá 150 hektarů.

Tato vinice je ve Francii velmi známá díky svému šedému vínu „cibulová slupka“. Přestože počet vinařů v tomto regionu dramaticky klesá, stále se zde prezentují různé druhy vín. Výsledky jsou slibné do budoucna, jsou to vína s velmi dobrým poměrem ceny a kvality.

10 – Vinice Provence-Korsika

Provence je starobylou kolébkou francouzského vinařství. Přestože je proslulá svými růžovými víny, jsou zde dobře zastoupena i červená a bílá vína, která jsou vynikající. V roce 1955 byla vytvořena klasifikace crus classés v Provence, do níž jsou zařazeny zámky Minuty, Rimauresq a de l’Aumérade. Tento region je jedním z nejkrásnějších ve Francii. Můžete ji objevit při cestě po nádherné vinařské stezce.

Korsika je často spojována s Provence kvůli své geologické historii. Na této vinici se pěstují místní odrůdy révy, z nichž se vyrábí pozoruhodná vína. Geologická rozmanitost Korsiky je impozantní a pro vinnou révu velmi kvalitní.

11 – Vinice v Rhône

Tuto vinici skutečně utvářela ruka člověka. Římané prováděli rozsáhlé práce při kácení, výsadbě a budování teras pro pěstování vinné révy. Tyto vinice vysazené na pravém a levém břehu Rhôny dodávají této oblasti jedinečný charakter.

Stejně reprezentativní jsou pro tuto krásu i vína. Condrieu je výjimečné bílé víno vyrobené z odrůdy Viognier, která na tomto terroir naplno využívá svůj potenciál. Jak bychom mohli nezmínit Côte Rôtie, které je pravděpodobně nejdokonalejším projevem hroznů Syrah? Hvězdou Rhôny je však bezpochyby Châteauneuf du Pape.

Rhônské vinice se vyznačují působivou půdní rozmanitostí. Právě díky této rozmanitosti vzniklo mnoho vín Côtes du Rhône!

12 – Vinice Savoie Bugey

Tato malá vinice v Předalpí nabízí velmi zajímavá vína. Velmi dobré výsledky poskytují například hrozny poulsard a jacquère. Bílá vína Abymes a Apremont udělala Savojským vínům dobrou pověst.

Stejně jako všude ve Francii se vášnivým vinařům podařilo dostat tato vína na největší stoly Francie a Navarry! Bugey je méně známé než Savoie, ale vína z této vinařské oblasti si zaslouží náš zájem. A co víc, Bugey je rodištěm velkého Jeana Anthelma Brillat-Savarina!

13 – Jihozápadní vinice

Pokud bychom měli najít patrona jihozápadních vín, je velmi pravděpodobné, že by zvítězil král Jindřich IV.! Svou dobrosrdečností a „bonvivánskou“ povahou zanechal v tomto regionu i v celé Francii nesmazatelnou stopu.

Pokud jsou vinice jihozápadní oblasti známé především díky vínům z Bergeracu, Madiranu, Cahors a Jurançonu, její korunu zdobí i další klenoty! Například Gaillac zaznamenal v posledních deseti letech mimořádný průlom, nemluvě o Côtes du Marmandais, Irouleguy a Fronton, které se postupně prosazují.

Škála odrůd révy vinné na jihozápadě země je impozantní a umožňuje nám nabízet spotřebitelům vína s velkou rozmanitostí. Jihozápad je také krajem foie gras, cassoulet a pot au feu, ale také mnoha historických památek a výjimečné krajiny.