Kvalitní medy z Provence

Nejlepší med je z Provence! Region Provence-Alpes-Côte d’Azur je jedním z předních včelařských regionů ve Francii.

Téměř 165 000 včelstev provozuje přibližně 4 500 včelařů.
Je vedoucím francouzským regionem, pokud jde o počet profesionálních včelařů, z nichž přibližně 300 vlastní 150 až 300 včelstev a téměř 700, 70 až 150. Může se také spolehnout na přítomnost téměř 3 500 rekreačních včelařů (méně než 70 včelstev).

Produkce medu v Provence

Produkce medu v Provence-Alpes-Côte d’Azur se odhaduje na přibližně 2 000 tun ročně, což představuje 8 % národní produkce. Hlavní produkcí v oblasti PACA je levandulový med, který v běžném roce představuje více než polovinu celkové produkce.

Stejně jako ve zbytku Francie však včelařství v Provence trpí poklesem produkce a výnosů včelstev, částečně v důsledku nepříznivých klimatických faktorů.

Kvalitní a nejlepší med z Provence
Kvalitní a nejlepší med z Provence

Distribuce medu z Provence

Včelaři, kteří jsou vášnivými ambasadory svých produktů, zajišťují 60 % distribuce medu přímým prodejem, a poskytují tak spotřebitelům lepší informace a záruku pravosti a čerstvosti. Hromadná distribuce také nabízí kvalitní med přímo z regionálních včelařství, takže je dostupný všem.

Dynamické provensálské včelařství je organizováno kolem profesního svazu SAPP, rozvojového sdružení ADAPI, družstva Provence Miel a střediska pro vzdělávání dospělých v Hyères (CFPPA).

5 kvalitních a nejlepších medů z Provence

1 – Levandulový med z Provence

Tento med je ceněn pro svou jemnou, kulatou a příjemně květinovou chuť s ovocným nádechem. Skvěle vyniká v salátu z čerstvého ovoce, s kopečkem zmrzliny nebo jednoduše na plátku chleba s máslem.
Med z čerstvě sesbíraného levandulového nektaru má zlatavou barvu, která se postupně,
během krystalizace medu, mění na perleťově bílé odstíny. Má antiseptické, protizánětlivé a hojivé účinky dýchacích cest.

Levandulový med z Provence BIO
Levandulový med z Provence BIO
  •  Zeměpisný původ: Pylováno včelami v Provensálském Drôme
  •  Květinový původ: Lavandula angustifolia
  •  Barva: hned po sklizni zlatavá, postupně během krystalizace přechází k perleťově bílým odstínům.
  •  Chuť: kulatá a jemně květinová s ovocným nádechem

2 – Kaštanový med

Kaštanový med z Provence se řadí mezi významný druh, který je snadno rozpoznatelný: silná vůně, dřevitá chuť, která končí určitou hořkostí v ústech.

 Kaštanový med z Francie BIO
Kaštanový med z Francie BIO

Kaštanový med je bohatý na minerály. Sklízí se v Drôme a Ardèche v červnu. Tento velmi speciální med má mnoho svých příznivců.

Má remineralizační, tonizující, antianemické a léčivé vlastnosti, které mimo jiné podporují krevní oběh. Může být také použit pro externí účely. Kaštanový med patří mezi luxusní medy a je velice delikátní. Využívá se na různé cévní problémy – záněty žil, křečové žíly, bércové vředy, napomáhá také lepšímu prokrvování periférií a snižuje riziko trombózy. Má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Má protizánětlivé účinky. Kaštanový med je bohatý na obsah minerálů.

  • Zeměpisný původ: Sklizeno v Drôme des Collines v Ardèche poblíž Lalouvesc.
  • Květinový původ: Castanea sativa Majestátní strom, jehož životnost může přesáhnout tisíc let a jeho kvetení je výbušné.
  • Barva: Tmavě žlutá okrová
  • Textura / Konzistence: Tekutina do listopadu / prosince, krystalizuje víceméně hrubě.
  • Chuť: Lahodně dřevitá, silná a hladká s výraznou hořkostí na konci úst.

3 – Jedlový med

Jedlový med pochází z medovice z mízy stromů a zahrnuje zásah prostředníka: jedná se o kousavý hmyz, který produkuje medovku, a to je včelí potrava. Vyrábí se na severu Adeche v červenci a srpnu.

Jedlový med z Francie BIO

Jedlový med bude krystalizovat, protože je velmi nabitý melezitózou. Tmavě hnědá barva se může lišit, pokud je více či méně zatížena melezitózou. Je to med, který má výraznou a velmi příjemnou vůni. Jeho aroma je dřevité, pryskyřičné, výrazné, někdy s nádechem máty. Jeho chuť je sladová, balzamová, sladká, bez hořkosti, s notou lískových ořechů nebo toastu. Jedlový med je tonikum a proslulý med. Velmi bohatý na železo a další stopové prvky. Antiseptikum dýchacích cest a močových cest. Doporučuje se pro průdušky. Je také doporučován při únavě a revitalizaci u sportovců a starších osob.

  •  Zeměpisný původ: Výška 1200 m na severu Ardèche nebo na Haute Loire
  •  Květinový původ: Medovka z jehličnatých bílých jedlí patřících do čeledi Pinaceae
  •  Textura / Konzistence: Jemná krystalizace, zůstává mezi tekutým a krémovým
  •  Barva: Tmavě hnědá
  • Chuť: Sladová, balzamová, hladká, bez hořkosti, s notou lískových ořechů nebo toastu

4 – Akátový med

Akátový med je jednokvětý med vyrobený z květů: Trnovník akát (Robinia pseudoacacia). Pylován v blízkosti Châteauneuf-de-Galaure v Drôme des Collines, má světlou barvu. Med je delikátní, vyjadřuje jedinečnou sladkost v ústech a její květinová kulatost nás přivádí k srdci jara.

Akátový med z Francie BIO
Akátový med z Francie BIO

Akátový med je bohatý na fruktózu (vyšší než 40%), obsahuje málo glukózy (nižší než 28%), a proto je její krystalizace obzvláště pomalá. Díky nízkému glykemickému indexu nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Mohou jej tedy rozumně konzumovat lidé s mírnou cukrovkou. Je proto snadno stravitelný. Je bohatý na aminokyseliny, vitamíny, stopové prvky, minerály, bílkoviny. Ocení to každý, včetně malých dětí. Usnadňuje střevní průchod a pomáhá detoxikovat játra. Také zmírňuje zánět úst a krku.

  •  Zeměpisný původ: Vyrobeno poblíž Châteauneuf-de-Galaure v Drôme des Collines
  •  Květinový původ: Jednokvětý med vyrobený z květů Robinia pseudoacacia
  •  Barva: Světle zlatá.
  •  Textura / Konzistence: Tekutina, její krystalizace je velmi pomalá
  •  Chuť: Má jemnou a decentní chuť, jemně květinovou vůni.

5 – Jarní květinový

Jarní květinový med z Francie se pyšní perleťově bílou barvou, s jemnou a krémovou krystalizací. Rozkládá se jako máslo na sendvičích a jeho sladkost potěší jak dospělé, tak děti. Struktura je měkká. Chuť je jemně květinová. Med se sklízí na konci dubna, začátkem května. Jarní med se skládá hlavně z řepky, pampelišky, hlohu a dalších jarních květin. Může být použit i externě.

 Jarní květinový med z Francie
Jarní květinový med z Francie
  •  Zeměpisný původ: Drôme des Collines a Isère
  •  Květinový původ: Brassica Napus (řepka), Taraxacum (pampeliška), Crataegus monogyna (hloh)
  •  Barva: Slonovinová, perleťová.
  •  Textura / konzistence: Krémová, máslová, jemná a tající krystalizace.
  • Chuť: Sladká, poněkud neutrální až jemně květinová. Vyjadřuje určitou kulatost v ústech
Koupit kvalitní med z Provence
Koupit kvalitní med z Provence