Francouzská kuchyně označuje různé kulinářské a typické speciality různých regionů Francie. Sláva francouzské gastronomie pochází z dob králů, kteří byli velmi nároční a toužili po novinkách v nabízených pokrmech a receptech. Ať už jde o vkus nebo experimentování s novými produkty.

Majestátní stoly a pečlivě propracované prezentace gastronomických pokrmů středověku pozvedly francouzskou kuchyni na vynikající úroveň. Tyto způsoby se v následujících staletích poněkud změnily, ale jedno zůstalo.

Francouzská kuchyně se vyznačuje estetičností, kreativitou a jedinečným způsobem přípravy.

Malý návrat ke kořenům francouzské kuchyně

V té době francouzští králové pohostili své dvorní hosty gastronomickými pokrmy typickými pro tuto zemi, které je nenechaly lhostejnými. Samotní králové si dobrého jídla vážili, zejména Ludvík XIV., který měl slabost pro hrách. K tomu se přidávala různá koření z Nového světa, rajčata a bylinky, které vylepšovaly francouzský stůl.

Tato kultura dobrého vaření je také důsledkem represe způsobené výhrůžkami a skutečnými popravami kuchařů po špatně připraveném jídle. Kulinářské dovednosti se díky tomu přirozeně zlepšily.

Po revoluci se tito kuchaři, přísně vyškolení podle požadavků šlechty, začali věnovat přípravě gastronomických receptů pro širokou veřejnost. A na oplátku jim dát ochutnat gastronomickou nadřazenost francouzské kuchyně.

Většina konceptů a úspěchů francouzské kuchyně proto vychází z čistého dědictví.

Nejlepší francouzská jídla

Není snadné určit francouzskou kulinářskou specialitu, která by byla lepší než ostatní. Každý region má své vlastní originální a typické recepty. Například v Lyonu byl pýchou regionu stůl plný drůbeže, uzenin a quenelle. Ale také Valençois, Beaujolais nebo Drôme. V Bretani je to buržoazní dezert: crêpe. A v Provence je to ratatouille nebo vánoční dezert.

Rozmanitost pokrmů a specialit francouzské gastronomie podtrhují generace proslulých šéfkuchařů a kuchařů. Její příprava je stále strukturovanější a základní recept se opakuje na mnoho způsobů. Jedná se o uměleckou formu, která však nijak neznehodnocuje historii a dědictví francouzské kuchyně.

Mezi nejznámější francouzská jídla patří:

  • Boeuf bourguignon: recept se zeleninou, těstovinami, masem a červeným vínem.
  • Coq au vin: pokrm z drůbeže, slaniny, hub a vína.
  • Le pot au feu: jídlo s masem, zeleninou a kořením.
  • Tartiflette: recept se slaninou, bramborami a cibulí.
  • Quiche lorraine: slaná příprava.
  • Tatarský biftek: recept z hovězího masa a lososa.
  • Cassoulet: pokrm z vepřového masa, kachny, fazolí a slaniny.

Vzhledem k velké rozmanitosti specialit a receptů je téměř nemožné vybrat ze všech gastronomických produktů ze všech regionů Francie ty nejlepší.

Kde si můžete vychutnat speciality francouzské kuchyně?

Francouzská kuchyně je často synonymem pro luxusní recepty a rafinované produkty. Jídlo z dobrého hovězího masa delikátně připravené šéfkuchařem, s čerstvou zeleninou a gurmánským dezertem. V doprovodu jedinečné chuti kvalitního vína v dobré restauraci. Vyrobeno šéfkuchařem. Ano, ale nejen to!

Základem francouzské gastronomie je v současné době mistrovské zvládnutí jednotlivých ingrediencí při přípravě. V jejich výběru a způsobech zpracování, aby se spojily v pokrm a daly volný průchod kreativitě. Proto je obtížné vychutnat si místní kuchyni nebo symbol francouzské kuchyně v restauraci rychlého občerstvení nebo v místní podomní restauraci. Konzumace gurmánských pokrmů připravených šéfkuchařem v restauraci není jediným způsobem, jak si vychutnat francouzskou kuchyni. Pokrm inspirovaný gastronomickým receptem si můžete připravit sami, se správnými produkty a správným receptem získáte ten správný pokrm se správnou chutí a možná i přípravu hodnou hvězdných šéfkuchařů.

Francouzi vaří stále více. A protože mnozí z nich věří, že gastronomie jejich země je nedílnou součástí jejich kulturní identity. Cítí se s ní spojeni a nesnižují kvalitu a autenticitu těchto specialit, a to ani sami ve své kuchyni nebo v restauracích.

Je Francie skutečně zemí gastronomie?

Francie přistupuje k vaření velmi vážně, a to již od minulého století. Od dob francouzských králů, přes první knihy receptů Tailleventa z roku 1380 až po profesionalizaci gastronomie.

Tato země vždy prokazovala svůj vztah k vaření a důslednost při zdokonalování svých pokrmů. Ať už v kuchyni šéfkuchaře v restauraci, nebo doma u stolu s minutkovými, ale gastronomickými pokrmy.

Velký zájem Francouzů o gastronomii se projevuje i v přihláškách do škol vaření. Ale také televizní pořady o vaření, kde je gastronomické vaření uměním, které se rok od roku zdokonaluje. A rozmanitý příliv sdílení a učení se receptů a specialit v audiovizuálním světě. Muži a ženy v domácnosti nyní mohou připravovat gurmánská jídla jako šéfkuchaři v restauracích, zpestřovat recepty a techniky přípravy. A to bez narušení původu a autenticity nabízených receptů, právě naopak.

V době, kdy je ekologická spotřeba již několik let v centru pozornosti, neváhejte do svých pokrmů zahrnout produkty z ekologicky odpovědného pěstování. Kromě toho, že si vychutnáte jejich chuť, si budete moci v kuchyni dopřát i zdravá jídla.