Francouzský tříkrálový koláč očekávají všichni gurmáni. Jaký je jeho původ? Co představuje fazole? Kdy ho jíme?

Ať už dáváte přednost galetce s frangipane nebo koruně briošky s kandovaným ovocem, leden je měsícem tříkrálového koláče. Ale za kterými symboly se skrývá? Odkud pochází tato tradice? A co fazole?

První neděle nebo 6. ledna?

Do šedesátých let byl Epiphany státním svátkem, který připadl na 6. ledna. Sdílení dortu se často oslavovalo večer 5. Ale II. Vatikánský koncil (1962-1965) rozhodl, že Epiphany budou slaveny v první neděli po 1. ledna. Mnoho zemí si však ponechalo původní datum 6. ledna, například Polsko. Ve skutečnosti je sdílení dortu tradice. A děje se to několikrát za měsíc!

Náboženské nebo ne?

Sdílení dortu nemá nic společného s náboženstvím. Bylo to součástí oslav kolem zimního slunovratu, které vedly k věštění. Křesťané ho jedli během zjevení Páně a oslav tří králů. Luteráni však „Kalvíni“ a někteří katolíci se postavili proti tomuto pohanskému zvyku, o čemž svědčí projevy kánonu Senlise z roku 1664, který neschválil slavnostní zvyk dortu.

Starodávný zvyk

Je těžké nedělat spojení se saturnálií římských časů: byl zvolen král, který se zavázal. Žádná orgiastická stránka, ale spíše domácí. Během těchto festivalů, v době zimního slunovratu, páni a otroci byli na stejné úrovni a všichni jedli u jednoho stolu. Bylo to s myšlenkou znovu prožít Zlatý věk [nebo věčné jaro]. Poznámka: někteří tvrdí, že někdo odsouzen k smrti byl zvolen a poté po svátcích obětován. To byl případ v Babylónu, ne v Římě.

„Král pije“

Volba krále nebo vítěze se datuje přinejmenším do doby římské Saturnálie. Zvyk„ král pije “je doložen již ve 14. století. A „vybírání krále“ bylo běžné od středověku, 5. ledna. Za normálních okolností musel každý, kdo fazoli našel, zaplatit rundu u stolu. Někteří tvrdí, že ti nejchudší fazoli spolkli, aby nemuseli platit. Takto se zrodila porcelánová fazole‚ aby se ji král bál spolknout.

Koruna

Je to atribut královské rodiny. Již v 15. století existovaly koruny, které obsahovaly olovo a cín se jménem krále a na nich fleur-de-lis. Nebyly však použity pro ‚král pije‘. Chránili poutníky a cestovatele, stejně jako mudrci, jejich [svatí] patroni. Během revoluce se již nepoužívaly!

Fazole, symbol plodnosti

Fazole je jedním ze symbolů zimního slunovratu. Je to první zelenina, která roste na jaře. Především tato zelenina, stejně jako vejce, obsahuje embryo. Stárne “dává život“. Je velmi důležitý, zejména mezi Řeky – obsahovaly duše mrtvých podle Pythagorejců – a Římany. Ten házel fazole do zad 9., 11. a 13. května, aby pronásledoval stíny mrtvých.

Na velikosti záleží také. Fazole je plochá a ani příliš velká – lze ji skrýt – ani příliš malá – protože by se neměla spolknout. Navíc ji měl každý doma.

V roce 1875 se objevily porcelánové fazole ze Saska. V roce 1913 z porcelánských dílen. Na začátku to byly panenky, koupající se děti a potom zabalené děti, znamení plodnosti. Poté následovaly symboly štěstí a zvířata. Na začátku 20. století hodí pan Lion fazoli ve tvaru měsíce se jménem a adresou svého podniku vzadu. Toto je první reklamní fazole. V roce 1960 se objevují první plastové fazole. Méně nákladné, mají přednost před porcelánem.

Různé tříkrálové koláče

Nevíme, jak jsme k dortu dospěli. Ale zvyk sdílení je starý. Pečivo se mění podle regionu a země. V Dánsku je tedy mandle ukrytá ve vařené rýži. Ve Francii každý region s dortem: „dort králů“ v Provence, Aquitaine a Languedocu, „pogne“ nebo „épogne“ v Dauphiné, „garfou“ nebo „galfou“ v Gaskoňsku a Béarn, „galette des rois“ v Ile- de-France, Dreykönigskuchen v Alsasku … Některé jsou plné frangipanu, jiné zase z briošky, obsahují pomerančové květy, sušené ovoce …