„Nejlepší francouzská vína“… Těžko říct, že? Není pojem „nejlepší“ velmi osobní? Ve snaze zachovat nestrannost zde nastíníme cesty, které by mohly vést k určení nejoceňovanějších, nejuznávanějších nebo nejuznávanějších francouzských vín. Poté si každý může vytvořit vlastní názor.

Žebříček nejlépe hodnocených vín ve Francii podle odborníků a průvodců

Každý rok ochutnává mnoho odborníků stovky (ne-li tisíce) vín a sestavuje žebříčky. Pomocí poznámek, hodnocení, hvězdiček nebo ocenění kategorizují vinařství a jejich vína a sdílejí je s veřejností v podobě papírových nebo digitálních průvodců.

Mezi nejznámější patří Robert Parker, James Suckling, Hachette Guide, WineSpectator nebo žebříčky internetových prodejních webů, jako je IDealwine, který se specializuje na aukce, nebo aplikace jako Vivino, která má sama o sobě několik desítek milionů uživatelů.

Podle ní bude v roce 2020 z 50 francouzských vín, která mají uživatelé nejraději, 34 skvělých vín z Bordeaux, většina z nich z levého břehu Bordeaux, Médocu. Mezi těmito 34 zámky jsou největší klasifikované zámky regionu: Pétrus a Château Cheval Blanc na pravém břehu, Château D’Yquem v oblasti Sauternes a Château Latour, Château Lafite Rothschild, Château Mouton Rothschild a Château Margaux na levém břehu.

Mezi nejoblíbenější vína Francouzů patří také šampaňské. Nepřekvapí, že v čele stojí velká jména, Dom Pérignon, a velké značky: Taittinger, Bollinger, Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Louis Roederer a Laurent Perrier.

Dalším seznamem, který lze vzít v úvahu, je hodnocení Roberta Parkera. Tento proslulý degustátor, obdivovaný i odsuzovaný, byl dlouho předním znalcem francouzských vín. Za posledních dvacet let udělil přibližně 500 skóre 100/100, což je nejvyšší odměna. Mezi nimi je dobrá stovka vín z Bordeaux, kde opět vynikají grands crus: Mission Haut-Brion, Château Pontet-Canet, Château Smith Haut-Lafitte, Cos d’Estournel, Château Pape Clément atd. Burgundsko, ačkoli je často uznáváno pro kvalitu svých vín, je zastoupeno jen slabě – pouze 11 vín s hodnocením 100. Velkou cenu získala vína z údolí Rhôny, která obsadila 125 míst mezi vítězi, zejména apelace Côte Rôtie a Hermitage.

Francouzské Grands Crus: jak se jmenují špičková červená a bílá vína?

Kromě hodnocení a žebříčků zveřejňovaných vinařskými odborníky je dobrým způsobem, jak najít nejlepší francouzská vína, podívat se na žebříčky a hierarchie vinařství v jednotlivých regionech. Pozor však na to, že ne všechny francouzské vinařské regiony jsou zařazeny do žebříčku, což neznamená, že jejich vína jsou méně kvalitní nebo méně záslužná (to zdaleka ne).

Údolí Loiry, údolí Rhôny, Languedoc nebo Jura svá AOC ani svá panství nekategorizují. Jsou však kolébkou bezpočtu skvělých vín, která se často objevují v nejvyšších žebříčcích milovníků vína: Côte-Rôtie, Châteauneuf-du-Pape, Pouilly-Fumé, Sancerre nebo Chinon, abychom jmenovali alespoň některé.

V Bordeaux existuje několik klasifikací. Klasifikace z roku 1855, která rozděluje největší châteaux na levém břehu (Médoc a Sauternes) do pěti úrovní: neměnná a velmi stará, je dnes někdy kritizována za to, že nebyla nikdy aktualizována. Druhou klasifikací Bordeaux je klasifikace pravého břehu, která sdružuje vína z oblasti Saint-Emilion do dvou kategorií: Premiers Grands Crus Classés a Grands Crus Classés. Je spojena s hierarchií označení, která umožňuje, aby se statky staly Saint-Emilion nebo Saint-Emilion Grand Cru. Třetí a poslední klasifikace regionu: klasifikace vín Graves. Zahrnuje 16 statků, všechny z apelace Pessac-Léognan.

Pojem Grand Cru se vyskytuje také v Burgundsku a Alsasku. Tam se však neklasifikují statky, ale parcely vinic, které se zařazují do hierarchie označení. Burgundská Grands Crus jsou proto považována za nejlepší vína regionu, protože pocházejí z nejkrásnějších terroirů. Je jich 33. Za nimi následují Premiers Crus, které jsou rovněž velmi známé. V Alsasku je v současné době vymezeno 51 území, která odpovídají náročným kritériím označení Grand Cru.

Dobré víno jsou také lahve, které máme rádi

Seznamy cen, žebříčky, hodnocení, velké apelace… Podle našeho názoru je nakonec nejdůležitější to, co cítíte, když víno ochutnáte. Nemáme každý svou vlastní definici toho, co je nejlepší? Nesouvisí to s naším osobním vkusem, emocemi, pamětí a vnímáním?

Říci, že jedno víno je „lepší“ než jiné, je velmi subjektivní. Když jeden člověk básní o silném, dřevitém, 15 let starém červeném víně, druhý si vychutnává mladší, čistší a elegantnější víno. Kromě toho roste počet vinařů, kteří se snaží vymanit z omezení daných chráněnými označeními původu, etiketami a klasifikacemi. Mnoho z nich nyní vyrábí svá vína pod označením AOC „Vin de France“ nebo pod CHZO, které jsou široké veřejnosti méně známé. Je to důkaz, že i dnes je možné najít vynikající vína mimo vyšlapané cesty. Dobrými příklady jsou La Grange des Pères v Languedoku (IGP Pays d’Hérault) nebo Domaine de Trévallon v Provence (IGP Alpilles). Tato dvě vinařství, která jsou shodně uznávána pro kvalitu svých vín, dobrovolně „snížila“ své ročníky, aby mohla využívat větší svobody při výrobě. A výsledek je skvělý.

Stručně řečeno: nejlepší francouzská vína jsou ta, která preferujeme. Teď už zbývá jen ochutnat jich co nejvíce!