La Saint-Valentin, neboli svatý Valentýn, se stal komerční oslavou rozšířenou po celé západní Evropě. Dnes je spojen především s výměnou přání a dárků pro ty, které milujeme.

Odkud tato tradice pochází?

Existuje mnoho různých odpovědí na tuto otázku, protože původ svátku svatého Valentýna zůstává něčím záhadným.

Zatímco tato tradice začala jako křesťanský liturgický svátek oslavující postupně různé světce jménem Valentinus, k této oslavě 14. února se přidaly mýty.
Jedním z nejpopulárnějších vyprávění je příběh svatého Valentýna z Říma, který skončil ve vězení za to, že prováděl tajné svatby pro vojáky, jimž bylo zakázáno se oženit. Před svou popravou nechal své lásce, dceři žalářníka, dopis podepsaný „Váš Valentýn“. Tímto se začala formovat tradice, kterou známe dnes.

Jak slaví Francouzi Valentýna?

Francouzi tradičně slavili Valentýna „une loterie d’amour“. Tento zvyk spočívá v tom, že svobodní lidé stáli před domy a volali po dalších nezadaných, dokud nenašli svou spřízněnou duši. Pokud by muže jeho nová nápadnice nijak zvlášť nepřitahovala, opustil by ji. Všechny svobodné ženy, které zůstaly samy se pak shromáždily, aby rozdělaly oheň a spálily obrazy mužů, kteří je opustili. Tento obřad, i když byl pro zúčastněné svobodné ženy spíše terapeutický, se brzy vymkl kontrole a byl zakázán francouzskou vládou.

Po tomto zákazu, mnohem méně dramatickým způsobem, Francouzi posílali valentýnské pozdravy. První zaznamenaný francouzský valentýnský pozdrav údajně poslal vévoda z Orleansu, který, uvězněný v londýnském Toweru, prý posílal básně a milostné dopisy své ženě do Francie.

svatý Valentýn

Tradice

Současné valentýnské tradice se změnily a nyní se točí kolem rozdávání dárků. Francouzští květináři za tento den prodají tolik květin, co obvykle prodají za týden, přičemž 80 procent jejich prodeje tvoří růže.

Ve skutečnosti existuje vesnice s názvem St Valentin v Indre, která je pojmenována po samotném Svatém Valentýnovi. Obec tak v tento milostný den pořádá mnoho akcí věnovaných této oslavě lásky včetně četných obnovení manželských slibů. Letošní ‚le village des amoureux‘ hostí podívanou zahrnující předávání certifikátů zamilovaným, oběd a koncert, gravírování srdcí pro strom srdcí a prodej speciální čokolády a šperků!

Doufáme, že si oslavu lásky užijete!

Buďte ale opatrní, francouzská oslava Valentýna je pouze oslavou lásky, nikoli přátelství. Francouzi obvykle vůbec neposílají pohlednice na La Saint-Valentin a navíc neposílají valentýnské dárky svým přátelům, pouze svým milencům!