grilování ve Francii

Grilovací sezóna je v plném proudu, ale jak to vypadá ve Francii? Jak probíhá grilování ve Francii? Možná vás překvapí, že grilování je ve Francii ve skutečnosti velmi oblíbené! Najdete tam několik zajímavých pochoutek.

BBQ ve Francii má své specifika. Francouzi často používají ke grilování dřevěné uhlí nebo nyní více oblíbenou planchu. Grilování je často rodinnou záležitostí, která se koná v domácím prostředí, například na zahradě.

Pokud si představíte typické americké BBQ jídlo, pravděpodobně vám přijde na mysl maso s voňavou omáčkou. Francouzské grilování však není tolik o omáčkách. Francouzi se soustředí na přirozenou chuť masa a často se vyhýbají silnému marinování a používání omáček při grilování.

Co tedy Francouzi grilují během jarních/letních dní?

Jednou z oblíbených pochoutek je pikantní jehněčí (a někdy i hovězí) klobása nazývaná Merguez. Tato chuťově výrazná klobása pochází z Maroka a je velmi populární v pařížských ulicích i na grilovacích večírcích. Skvěle se hodí k lehkému a ovocnému červenému vínu.

klobása Merguez

Dalším francouzským favoritem jsou vepřová žebírka s jednoduchou přípravou. Připravují se s použitím olivového oleje, provensálských bylinek a černého pepře. K těmto žebírkám se skvěle hodí červená vína s příchutí červeného ovoce.

Côte de Boeuf, neboli hovězí svíčková, je další oblíbenou grilovací specialitou ve Francii. Před grilováním se doporučuje nechat maso několik hodin odpočinout mimo lednici, aby se předešlo tepelnému šoku. Côte de Boeuf se často griluje přirozeně bez marinády. Pokud však chcete přidat trochu dochucení, můžete maso potřít jemnou směsí olivového oleje, pepře a bylinek Provence.

Grilované sardinky jsou také oblíbeným grilovacím pokrmem ve Francii. Ty jsou dokonalé, když se podávají s česnekovým francouzským olejem. Na přípravu sardinek budete potřebovat olivový olej, špízy, citrony, sůl fleur de sel a petržel.

grilované sardinky

Další lahodnou pochoutkou jsou grilované ústřice, které ve francouzských receptech často najdeme s máslem, česnekem, petrželkou a občas i sýrem. K ústřicím se skvěle hodí bílé víno nebo šampaňské.

grilované ústřice

Rajčata à la Provençale jsou dalším klenotem francouzského grilování. Ačkoliv se obvykle pečou v troubě, jsou skvělým doplňkem k ostatním grilovaným pokrmům.

A co dezert? Oblíbené grilované broskve jsou skvělou volbou. Vaši přátelé a rodina si tuto letní pochoutku určitě zamilují. A ke grilovaným broskvím se skvěle hodí šampaňské.

grilované broskve

Ačkoliv burgery nejsou na francouzském grilování tolik obvyklé, patří k základům amerického grilování.