Babička Chantal – Blog

To nejlepší z Francie ❤ Francouzské recepty, rady, tipy a zajímavosti.

Svátek palačinek: francouzský „La chandeleur“

Svátek palačinek, „la chandeleur“ se koná několik týdnu po Epifanii. Po tříkrálovém koláči, je čas na slavnost palačinek! Jaký je původ? Proč se právě v této příležitosti jedí palačinky? Zde…

Desková hra Francouzsky Hravě

Desková hra Francouzsky Hravě je unikátní český vzdělávací projekt známého českého lektora.

Co je to aperitiv neboli apéritif ?

Aperitiv je čas před večeří, kdy si lidé vychutnávají sklenku alkoholického nebo jiného nápoje a něco k zakousnutí.

Jak Francouzi grilují?

Grilovací sezóna je v plném proudu, ale jak to vypadá ve Francii? Jak probíhá grilování ve Francii? Možná vás překvapí, že grilování je ve Francii ve skutečnosti velmi oblíbené! Najdete…

ProfHanka: Lektorka francouzštiny s láskou k jazyku a učení

ProfHanka je lektorka francouzštiny, která má vášeň pro sýry, víno, francouzské Alpy a růžové plameňáky v jižní Francii, které jezdí obdivovat do Camargue. I když na ústřice a žabí stehýnka…

11 typických francouzských marmelád a džemů

Francouzská marmeláda nebo džem je cukrářský výrobek, který se nejčastěji získává vařením určitého ovoce, případně zbaveného pecky a nakrájeného na kousky, v hrnci na džem s odpovídající hmotností cukru. Jedná…

Jaká jsou nejlepší francouzská vína?

„Nejlepší francouzská vína“… Těžko říct, že? Není pojem „nejlepší“ velmi osobní? Ve snaze zachovat nestrannost zde nastíníme cesty, které by mohly vést k určení nejoceňovanějších, nejuznávanějších nebo nejuznávanějších francouzských vín….

Francouzský e-shop: výrobky a dobroty z Francie

Francouzský eshop kde poznáte chutě a kvalitu z Francie: výrobky a dobroty Na francouzském e-shopu babička-chantal.cz najdete široký výběr regionálních specialit z celé Francie. Naše výrobky jsou pečlivě vybírány od…

Historie francouzského tříkrálového koláče s fazolí

Francouzský tříkrálový koláč očekávají všichni gurmáni. Jaký je jeho původ? Co představuje fazole? Kdy ho jíme? Ať už dáváte přednost galetce s frangipane nebo koruně briošky s kandovaným ovocem, leden…

Číst více

Recept na raclette sýr z Francie

Co je to raclette? Raclette je název lisovaného kravského sýra pocházejícího ze Švýcarska. Je to také název tradičního a příjemného jídla, ve kterém je tento sýr hlavní složkou. Raclette je…

Číst více

Recept na vanilkový crème brûlée

Recept na krém brûlée, který je spíše spojen s restauračními nabídkami, je nicméně snadno připravitelný. Nechte se zlákat tímto krémovým dezertem a zapůsobte na své hosty k úspěšnému konci jídla!…

Číst více

Foie gras z Francie

Co je to foie gras? Foie gras, je francouzská kulinářská specialita z čerstvých překrmených husích nebo kachních jater. Husy nebo kachny jsou překrmovány převážně kukuřicí. Váha jater se po vykrmení pohybuje…

Číst více

6 důvodů, proč upřednostňovat přírodní kosmetické výrobky

Neustále se nám říká, že „přírodní je lepší“. Dobře, ale proč přesně? Citlivá nebo jemná pokožka, suchá pokožka, mastná pleť, už se „nekrmte“ produkty pochybného složení! Dám vám mé dobré…

Číst více

Francouzská majonéza: nejlepší recept

Nejlepší recept na domácí majonézu: super jednoduchý, super krémová francouzská majonéza od babičky Chantal … Majonéza je studená omáčka vyrobená z oleje emulgovaného ve směsi vaječného žloutku a octa nebo…

Číst více

Recept slávky po námořnicku (marinières)

Lahodný recept na slávky uvařený ze šťavnatých malých mušlí Bouchot. Snadné a opravdu vynikající! Tento slavný francouzský recept mušle vařené na suchém bílém víně velmi jednoduchým způsobem, taková ta klasika!…

Číst více

Jak čistit a připravit mušle slávky?

Dobrá pánev s mušlemi nebo-li slávky, hranolkami s omáčkou, která s tím souvisí … Nic víc, abyste měli pocit, že jste na dovolené u moře! Ale předtím, než si lehnete…

Číst více

9 potravin, které vás zchladí během horké letní vlny

V létě jsou v nejteplejších hodinách dne normální kapky potu a úpal. V případě vlny veder se stává klíčovým bodem přijetí správné stravy. Pro vyvážení ztráty vody v důsledku pocení…

Číst více

Francouzské zapečené brambory recept

Nejlepší francouzský recept na zapečené brambory tzv. Gratin dauphinois. Je to tradiční gratinovaný pokrm francouzské kuchyně, původem z Dauphinoise, vyrobený z brambor a mléka. Toto jídlo je v Severní Americe…

Číst více

FRANCOUZSKÉ SPECIALITY KOUPÍTE ZDE