ProfHanka je lektorka francouzštiny, která má vášeň pro sýry, víno, francouzské Alpy a růžové plameňáky v jižní Francii, které jezdí obdivovat do Camargue. I když na ústřice a žabí stehýnka tolik nedá, raději pravidelně posílá svým příznivcům newsletter s novinkami a zajímavostmi.

Francouzi ji však oslovovali jako Ana nebo Anka, protože ve svém jazyce nevyslovují počáteční „H“. Možná si letmo vzpomenete na lesk a bídu francouzské výslovnosti z hodin literatury s Honoré de Balzacem. Pokud ne, není to problém! ProfHanka se zaměřuje na zlepšení gramatiky, mluveného i psaného projevu, a to hravou formou.

Díky svému pětiletému studiu na Masarykově univerzitě v Brně v oboru Lektorství francouzského jazyka a ročnímu pobytu ve francouzském Montpellier zná francouzštinu od základů a metody jejího výuky od A do Z. Strávila hodně času ve Francouzském institutu v Praze, kde vyučovala teenagery i dospělé na různých jazykových úrovních. Díky této zkušenosti získala také akreditaci hodnotitele mezinárodních jazykových zkoušek DELF A1-B2.

Vzpomíná s úsměvem i malou vráskou na čele na své lektorování v Portorické Alliance Française, kde strávila tři měsíce v Karibiku obklopena španělštinou, angličtinou a francouzštinou. Její studenti jí vytvářeli neustálé výzvy, jako je poloprázdná třída nebo hodina zpoždění, která byla standardem. ProfHanka však z toho měla radost a vzpomíná na tyto zážitky s úsměvem.

Montpellier, Auvergne, Toulouse a francouzské Alpy – to jsou místa, na která jí rodiče posílali pohlednice po dobu dvou a půl roku. Kromě toho strávila pět let svého života s „domorodcem“, což znamená, že francouzštinu nejen mluví, čte a občas nadává, ale hlavně v ní myslí. Každý den.

Učení on-line se věnuje od roku 2014. Snaží se vytvářet interaktivní hodiny s různorodými, zábavnými a zároveň efektivními prvky. Jejím cílem není jenom nacpávat studenty informacemi, ale skrze kontext a interakci je motivovat ke skutečnému porozumění a používání jazyka. ProfHanka má radost, když vidí pokrok svých spokojených studentů, což můžete potvrdit v referencích.

Neusíná se na vavřínech. Místo toho se neustále vzdělává a účastní se konferencí zaměřených na výuku cizích jazyků. Díky tomu se seznámila například s Broňou Sobotkou, který je nejen pilný, ale také skvělý člověk. Olly Richards ji na svém summitu pro jazykové influencery otevřel oči nejen v oblasti moderní výuky jazyků, ale i v podnikání.

ProfHanka je lektorkou francouzštiny tělem i duší, a jako spoluzakladatelka projektu Digitální_lektoři by to také nemohlo být jinak. Přednáší, školí a organizuje workshopy pro online lektory všech jazyků.

A na závěr to nejdůležitější: ProfHanku nesmírně baví učení a zbožňuje svou práci! A to je znát. Respektuje tempo svých studentů a občas s nimi mluví i česky, protože ví, že každý potřebuje trochu podpory.