Také milujete ty chvíle trávené při skleničce vína a ukusování lahodného francouzského sýra? 😊 Máme pro Vás nabídku těch nejlepších francouzských sýrů, pojďte s námi ochutnat.

Francie nám nabízí řadu 1000 různých sýrů, měkkých sýrů (camembert, coulommiers, munster), modrých sýrů (roquefort, Bleu d’Auvergne), tvrdých sýrů (Gruyère, Comté, Parmesan), 45 sýrů AOC (kontrola garance původu – Francie) a 38 sýrů AOP (kontrola garance původu – Evropa).

S více než 20 kg sýra spotřebovaného ročně na jednoho obyvatele jsou Francouzi po Řekech největšími spotřebiteli. Sýr je ceněn pro svou chuť, ale také pro příjem vápníku, bílkovin a energie.

Francouzské sýry eshop

Historie francouzských sýrů

Historie francouzských sýrů je podle pověsti výroba sýrů objevena během skladování a přepravy mléka v bachoru. Opravdu to bylo už v pravěku, přesněji v období neolitu (konec 5. – začátek 4. tisíciletí před naším letopočtem), kdy muži vyvinuli proces výroby sýra. Díky syřidlům přirozeně přítomným v použitém živočišném bachoru se mléko přeměňuje na tvaroh a poté na syrovátku. Jakmile je syrovátka vypuštěna a usušena, stává se z ní snadno transportovatelné a výživné jídlo: sýr! Sýr je údajně jedním z důvodů domestikace (druhy vhodné pro chov) ovcí, koz a mnohem později skotu. Sýr byl uznáván jako měna, pro platbu daně nebo jako směnná hodnota v různých smlouvách.

21 vyhlášených francouzských sýrů (podle oblastí)

Auvergne – Rhône-Alpes:

1 – Le Bleu d´Auvergne (AOC od roku 1975)

Francouzský  sýr - Bleu d'auvergne
Francouzský sýr – Bleu d’auvergne

Le Bleu d’Auvergne je sýr s modrou žilkou vyrobený z kravského mléka, na rozdíl od svého bratrance Roquefort, který se vyrábí z ovčího mléka.

V 19. století se zrodil Bleu d’Auvergne díky místním farmářům Antoine Rousselům, kteří dychtí po vývoji „modření“ sýra, který podle něj přináší „zvláštní, příjemnou a voňavou“ chuť. Díky několika experimentů na základě použití plesnivého žitného chleba a uměle vytvořených děr, se narodil Bleu d’Auvergne!

Doporučené víno: Muscat-de-Rivesaltes nebo Banyuls

2 – Cantal nebo „Fourme de Cantal“ (AOC 1956)

Francouzský sýr - Cantal
Francouzský sýr – Cantal

Cantal je nevařený tvrdý sýr z kravského mléka. Král Cantal, přezdívaný „sýr země Gabales a Gevaudan“ je jedním z nejstarších sýrů v historii. Před 2000 lety byl Cantal využíván jako rezerva potravin kvůli své impozantní velikosti a jako obchodní produkt. Cantal může vážit mezi 35 až 45 kg!

Malý Cantal váží mezi 15 až 20 kg a Cantalet váží 8 až 10 kg. Minimální rafinace 30 dnů. U mladého sýra Cantal je doba zrání 1 měsíc, u středního sýra Cantal mezi 2 až 6 měsíci a u starého Cantal déle než 6 měsíců.

Doporučené víno (červené): Beaujolais nebo Côtes-d’Auvergne

3 – Le Reblochon (označení původu 1958)

Francouzský sýr - Reblochon
Francouzský sýr – Reblochon

Reblochon se začal vyskytovat ve 13. století v údolí Thônes v Haute-Savoie. Ve Francii se proslavil až na začátku 20. stol. s rozvojem železnice v Annecy.
Doba zrání Reblochonu, nevařeného lisovaného sýru s promytou kůrkou, trvá 4 až 5 týdnů na tenkém plátku smrku.

Doporučené víno (bílé víno): Savemont


Koupit francouzské sýry
Koupit francouzské sýry

Burgundsko – Franche-Comté:

4 – L’Epoisses (AOC od roku 1991)

Francouzský sýr  - Epoisses
Francouzský sýr – Epoisses

L ´Epoisses je nejslavnější sýr v Burgundsku a zrodil se v 16. století z rukou společenství cisterciáckých mnichů žijících ve vesnici Epoisses. Mniši před odjezdem z regionu ponechali slavný recept na tento sýr rolnickým ženám z údolí. Epoisses získává na popularitě. Byl konzumován za Ludvíka XIV. a servírován u stolu Napoleona I. a získává jeho slavnou pověst na konci Ancien Régime. Epoisses je měkký sýr se slupkou částečně umytou Marc de Bourgogne (destilát). Magistrát Brillat-Savarin jej dokonce na začátku 19. století označil „králem sýrů“. Po první světové válce jeho výroba klesala, teprve v padesátých letech znovu získal popularitu díky několika farmářům. Minimální doba zrání jsou 4 týdny.

Doporučené víno: Vouvray (sladké), Gewurztraminer (pozdní sběr) nebo Pinot gris

5 – Le Bouton de Culotte

Francouzský  sýr  - Le bouton de Culotte
Francouzský sýr – Le bouton de Culotte

Le Bouton de Culotte – tento malý kozí sýr s květinovou kurkou pochází z oblastí Mâconnais a Haut-Beaujolais. Podle historie se Bouton de Culotte narodil díky přítomnosti stád koz v regionu. Podle pověsti je to nejmenší kozí sýr a dokonce i nejmenší sýr! Doba zrání trvá nejméně 14 dní, ale aby se projevila typická chuť pepře, musíte počkat trochu déle … (asi 2 měsíce).

Doporučené víno: Chablis (aperitiv), Bourgogne aligoté nebo Champagne

6 – Le Mont d´Or (AOC 1981)

 Francouzský  sýr - Mont d'or
Francouzský sýr – Mont d’or

Le Mont d´Or je měkký sýr s promytou kůrkou, také nazývaný „Vacherin du Haut-Doubs“ nebo „Vacherin Mont d´Or“ ve Švýcarsku. Byl vynalezen zemědělci z hor,  aby kompenzoval nedostatečné sklizně mléka k produkci Comté. Na rozdíl od našich švýcarských přátel, kteří používají termizované mléko, se francouzský Mont D’Or vyrábí výhradně ze syrového mléka. Je také přezdívaný jako „návnadový sýr“ nebo „páskový sýr“ kvůli smrkové kůře, která jej udržuje „ve tvaru“ a dodává mu dřevitou vůni. Jedná se o vzácný produkt, který si můžete užívat pouze v určitém období roku (září až květen).

Doporučené víno: Suchá bílá od Jura, Bourgeuil, Saint-Emilion nebo Graves

Bretaň:

7 – Curé Nantais

Francouzský  sýr - Le curé nantais

Francouzský sýr – Le curé nantais

V roce 1880, v St Julien-de-Concelles, malé vesnici poblíž Nantes, farní kněz jménem Pierre Hivert vytvořil sýr „Régal des Gourmets“, který se stal poctou svatému muži „Curé“ Nantes “. Přezdívaný „sýr curé“ nebo „sýr Nantais“. Je to měkký sýr s promytou kůrkou, vyrobený z kravského mléka, které lze formovat do 3 forem: čtvercový model se změkčenými úhly, což je jeho původní forma, velký kulatý model určený k prodeji po kouskách a malý model zrající pomocí Muscadetu.

Zraje 4 týdny ve vlhkém sklepě a na smrkových deskách.

Doporučené víno: Muscadet nebo Gros-plant-du-pays-nantais

Centrum – Údolí Loiry:

8 – Le Selles-sur-Cher (AOC 1975)

Malý klenot Loir-et-Cher, Selles-sur-Cher, je pojmenován podle obce, která byla hlavním střediskem sběru a dalšího prodeje. První stopa psaná o tomto berrichonském sýru pochází z 19. století, kde farmářka z města vysvětluje, že od té doby vyrábí Selles-sur-Cher, stejně jako její matka před ní. Vzhledem k rozšířenému chovu koz v tomto regionu je sýr určen k rodinné spotřebě. Selles-sur-Cher je jedním z měkkých sýrů s rozkvetlou kůrkou. Doba zrání se pohybuje mezi 10 dny až 3 týdny.

Doporučené víno: Touraine blanc

Korsika:

9 – Le Brocciu (AOC 1983)

Le Brocciu, národní hrdost ostrova krásy, je jediný sýr vyrobený ze syrovátky, tj. Syrovátky z ovcí nebo korsických koz.

Podle legendy to byl zloděj, zvířecí zloděj, který výměnou za svůj život odhalil výrobní tajemství Brocciu, poté ohrožený korsickými pastýři. Název Brocciu pochází ze slova „brousse“, které se vztahuje na čerstvý sýr z provensálska.

Doporučené víno (bílé): Korsické víno Calvi, Pouilly-Fuissé, Bourgogne nebo Crozes-Hermitage

Velký východ

10 – Munster (AOC od roku 1969) nebo Munster Géromé

Francouzský  sýr - Munster
Francouzský sýr – Munster

Munster je sýr s jemnou kůrkou, složený ze syrového kravského mléka. Objevil se v 7. století díky mnichům „Monasterium Confluentes“, kteří chtěli mléko udržovat a zároveň krmit lidi. První známá zmínka o výrobě sýrů je oznámena ve smlouvě z Marquardu (1339). Název sýru Munster „Münsterkase“ se objevuje v letech 1573 až 1577. Doba zrání podle specifikace minimálně 21 dní.

Doporučené víno: Pinot Gris, Châteauneuf-du-Pape nebo Gewurztraminer

11 – Le Langres (AOC 1991)

Bylo to v polovině 18. století, kdy jsme poprvé slyšeli o sýru Langres, v písni složené z města Prior of the Dominicans. Langres má měkkou kůrku. Doba zrání u malého formátu to bude trvat minimálně 15 dní, u středního formátu minimálně 18 dní a u velkého formátu minimálně 21 dnů.

Doporučené víno: Châteauneuf-du-Pape, Lalande-de-Pomerol nebo Fronsac

Hauts-de-France (sever Francie):

12 – Le Maroilles (AOC 1976)

Francouzský sýr - Le Maroilles
Francouzský sýr – Le Maroilles

Le Maroilles je měkký sýr s promytou kůrkou a je jedním z nejstarších sýrů ve Francii. Podle tradice byl Maroilles vynalezen mnichem z kláštera Landrecies kolem roku 960. Byl známý ale už ve středověku pod názvem „craquegnon“ a sloužil k výplatě desátku (charta 1010).

Doprovodné víno: Biére Affligem


Kosmetika z Provence, delikatesy přímo z farmy, sladkosti..

Kosmetika z Provence, delikatesy přímo z farmy, sladkosti..

Francouzské vánoční dárkové balíčky pro vaše nejbližší


Ile-de-France (okolí Paříže):

13 – Brie de Meaux a Brie de Melun (AOC 1980)

 Francouzský  sýr - Brie de Meaux
Francouzský sýr – Brie de Meaux

Brie je prý předkem všech měkkých sýrů, jako je hermelín. Byl to král Charlemagne, který o něm mluvil už v roce 774. Ženy ho používaly spíše jako měnu. Ludvík XIV ho miloval natolik, že ho požadoval každý den na královském stole. Pochopitelně, brie se svou květinovou kůrkou je označován za krále sýrů. Jaký je ale rozdíl mezi Brie de Meaux a Brie de Melun? Brie de Meaux zraje 4 až 8 týdnů, zatímco Brie de Melun zraje 4 až 12 týdnů. Brie de Meaux je formována lopatou, zatímco Brie de Melun je formována naběračkou. Kromě toho je Brie de Melun o něco menší než Brie de Meaux.

Doporučené víno: Champagne nebo Champenoise Method

Normandie:

14 – Camembert de Normandie (AOC od roku 1983)

Francouzský sýr - Camembert z Normandie
Francouzský sýr – Camembert z Normandie

Camembert je měkký sýr s květinovou kůrkou, podle pověsti se  narodil ve vesnici Camembert (v Orne). V roce 1791 se pro naše největší potěšení narodil Camembert de Normandie. Mléko potřebné pro jeho výrobu pochází od normanských krav, které se chovají venku ve dne i v noci.

Doporučené víno: Champagne Blanc de Blancs, Anjou-Gamay nebo Touraine

15 – Pont l’Evêque (AOC od roku 1972)

 Francouzský sýr  - Pont l'evêque
Francouzský sýr – Pont l’evêque

Pont l’Evêque. této krémový sýr je jedním z nejstarších sýrů v Normandii.

V kategorii měkkých kůží s promytou kůrkou se objevil už ve 12. století díky cisterciáckým mnichům. Tento sýr byl přezdíván, v roce 1230, “anděl” v odkazu na mince. Malá historická připomínka: tento sýr byl v dřívejší době používán jako prostředek směny, odměny nebo daně.

Doporučené víno: Madiran, Pécharmant nebo Fitou

Nouvelle – Aquitaine :

16 – L’Ossau-Iraty (AOC 1980)

Ossau-Iraty, čistý produkt z Baskicka a Bearn, je nevařený tvrdý ovčí sýr. Klimatické podmínky v tomto regionu upřednostňovaly chov mléčných ovcí, a proto i produkci Ossau-Iraty.. Ovce musí být plemene Basque-Béarnaise, černá hlava nebo červená hlava.

Doporučené víno: Irouléguy nebo Jurançon

17 – Francouzský Eidam

Eidam je nevařený a tvrdý sýr. Červená barva obalu pocházela z barelů Bordeaux, ve kterých byly přepravovány. První francouzský Eidam byl vyroben kolem roku 1660 v Queyrac v Médocu. Přezdívaný červená koule nebo dokonce zlatá koule. Eidam má různá vylepšení: doba zrání je různá, může trvat mezi 3 až 6 týdny, 3 až 4 měsíce a nebo 9 měsíců až 1 rok.

Doporučené víno (červené): Beaujolais, Anjou, Saumur nebo Médoc

Occitanie:

18 – Pélardon des Cévennes (AOC 2000)

Pélardon des Cévennes je jemný kozí sýr s květinovou kůrkou, původem z Languedocu, pochází z jazyka Cévenol („pèbre“, což znamená pepř)..

Doporučené víno (bílé): Ventoux, vesnice Côtes du Rhône, Pays d’Oc, Sancerre

19 – Autan’s Cabécou

Autan’s Cabécou je malý kozí sýr s měkkou konzistencí a květinovou kůrkou. Pochází z koz alpského kamzíka, saanen nebo poitevine chovaných v oblastech Quercy a Rouergue. Je čistým produkt z jihozápadu. Jeho název pochází z Occitanské „cabra“ (koza) a „fromatjon“ (malý sýr). Tento sýr, exkluzivně tvarovaný naběračkou, má Label Rouge od 17. června 2006. Doba zrání je asi 10 dní.

Doporučené víno: Burgundsko (bílé), Tavel rosé nebo Marcillac (červené)

20 – Roquefort (AOC 1925)

 Francouzský sýr - Roquefort
Francouzský sýr – Roquefort

Roquefort podle pověsti pastýř nechal své občerstvení z žitného chleba a ovčího sýra v jeskyni, kde odpočíval. Když se později vrátil, aby ochutnal jídlo, objevil tam plíseň a tak se narodil Roquefort! První písemná zmínka o tomto sýru s modrou žilkou pochází z 11. století a představuje historický symbol pro oblast Causses a Valleys of Aveyron. Od 15. století udělili Karel VI. a poté Karel VII. obyvatelům Roquefortu určitá privilegia. Ve věku osvícení to byl Diderot, kdo prohlásil Roqueforta za „krále sýrů“. Doba zrání minimálně 3 měsíce.

Doporučené víno: Sauternes, Banyuls nebo Gewurztraminer

PACA:

21 – Le Banon (AOC 2003)

Le Banon má jméno malé vesnice ležící pár kilometrů od náhorní plošiny Albion. Aby si tento měkký sýr udržel přírodní kůrku, rozhodli se pastýři zabalit ho do kaštanových listů, držených snítkou rafie.

Doporučené víno: Côtes-de-provence (bílé nebo červené) nebo Coteaux-Varois-en-Provence