Co je to raclette?

Raclette je název lisovaného kravského sýra pocházejícího ze Švýcarska. Je to také název tradičního a příjemného jídla, ve kterém je tento sýr hlavní složkou. Raclette je ideálním jídlem, když máte spoustu hostů a nechcete trávit hodiny v kuchyni před večerem a během něj.

Ingredience na raclette pro 4 osoby

  • 800 g kvalitního raclette sýra (obvykle 200 g na osobu)
  • 12 středně velkých brambor
  • 4 plátky bílé šunky
  • 4 plátky syrové šunky
  • 12 cornichonku/okurky
  • 4 plátky masa Grisons (hovězí sušené maso)

Příprava raclette

Nakrájejte plátky sýra o tloušťce asi 5 mm a šířce 5 cm. Uspořádejte je do servírovací misky. Vložte všechny uzeniny do jiného pokrmu. Vložte okurky do malé mysky.

Brambory umyjte, oloupejte (není nutné) a vařte je v páře nebo vroucí vodě.

Musíte si jen sednout ke stolu, roztavit sýr pomocí raclette přístroje a nalít na nebo ne na brambory. Podáváme s uzeninami a okurkami.

Tip: Pokud nemáte raclettový přistroj, můžete si udělat starý způsob s půlkou sýra, kterou vložíte pod gril a pak vyškrábete postupně roztavený sýr.

Recept na raclette sýr z Francie
Recept na raclette sýr z Francie

Bonusové informace

Jí se raclettová kůrka? Ano, můžeme. Jeho vůně je pronikavá (alespoň řečeno), ale její chuť je velmi sladká. Měkká struktura, při zahřátí sýra se stává krémovou nebo dokonce tekutou a vláčnou.

Jaký dezert k raclette? Chcete-li dokončit ovocnou notou (a po vyčištění pánviček), nabídněte svým hostům, aby si připravili vlastní ovocnou rakletku. Jablko, hruška, ananas, mango, banán … Nakrájené na tenké plátky, jen rozpálené nebo dokonce pečené, podáváme s praženými mandlemi nebo lískovými ořechy, strouhaným kokosem, medem nebo domácím kompotem.

Odkud pochází raclette? Kdysi dávno… Čepel nože zahřáté na dřevěném ohni, půl sýra, které „škrábáme“ nad talířem … Již ve středověku hodovali švýcarští ovčáci kantonu Valais na tom, co tomu říkali pečený sýr. Název raclette se objevuje v 19. století. Od té doby specialita prošla světem. Nachází se dokonce v New Yorku, ve East Village, restaurace kde ji podávají na místě nebo sebou, zdobená bramborem a grilovanou zeleninou.

Bon appétit!

Obchůdek babičky Chantal

Dárkové balíčky pro vás a vaše nejbližší i domácí mazlíčky

Francouzské Dárkové balíčky

Kosmetika z Provence, delikatesy přímo z farmy, sladkosti..