Recept na klasickou vinaigrette s jejími variacemi. Je to ochucovací metoda francouzského původu, která byla v 18. století v Evropě velmi úspěšná.

Je spojena s francouzským rytířem; Chevalier d’Albignac, který v té době měl uspěch v Londýně tím, že se nechal najímat své služby jako kuchař a zejména jako „ fashionable salad marker “. Byl pozván do všech dobrých domů aristokracie, aby před očima hostů připravoval kořeněné saláty z „
French Dressing “. Sám přinesl své ochucovací vybavení (oleje, octy, lanýže, byliny a koření) v mahagonové krabici. Poté hostitelka servírovala tyto saláty v nejkrásnějších salátových miskách.

Zde je recept na klasickou vinaigrette s jejími variacemi.

Příprava: 5min – Vaření: 0min – Jednoduchý

Ingredience pro dokonalou vinaigrette

  • 1 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce oleje
  • Sůl pepř
  • 1/2 čajové lžičky Dijonské hořčice
  • Další volitelné aromatické přísady podle použití: stroužek česneku, bílá cibule, jemné bylinky, sýry Roquefort nebo Gruyère, vlašské ořechy, lískové ořechy, okurky …

Příprava – francouzský dresink

  1. Vložte lžíci octa do misky. V tuto chvíli přidejte hořčici (volitelná) a promíchejte
  2. Osolte a opepřete
  3. Postupně přidávejte olej, stále šlehejte
  4. K salátu si můžete dle libosti dochutit omáčku z vinaigrette s 1 stroužkem drceného česneku, 1 malou bílou cibulkou nakrájenou na proužky, jemnými bylinkami: pažitkou, estragonem, kerblíkem, petrželkou, podle ročního období …
Francouzský dresink na salát vinaigrette

Rady babičky Chantal

Hořčice v základním dresingu:
Je to volitelné! Používá se ke stabilizaci omáčky a k její připevnění, aby byla hladší, což oceníte při výrobě vinaigrette k artyčoku nebo pórkový salát.

Další klasika:
Citronová šťáva (1) – olivový olej (3). Žádná hořčice, ale česnek, bílá cibule a bylinky jako bonus mohou vinaigretku dochutit.

Vždy respektujte 1 dávku kyseliny na 3 dávky tuku

Tip: předem si můžete připravit malou lahvičku, kterou budete mít v chladničce, abyste ji měli vždy po ruce.

Některé varianty:

  • Nahraďte vinný ocet sherry xeres nebo malinovým octem, jablečným octem, citronovou šťávou, balzamikovým octem …
  • Nahraďte lžíci slunečnicového nebo řepkového oleje olivovým, vlašským, lískovým, oříškovým …

Bon appétit!