Zajímavosti o francouzské hořčici

Hořčice je od pradávna známá pro své léčivé účinky. Hořčičná semínka se sázejí v březnu. Mladé rostliny jsou od května pokryty žlutými květy. Hořčičná semena se sklízejí v srpnu.

Hořčice se v mnoha variantách vyrábí z aromatických semen hořčičného semene. Je to jedna z hvězd kuchyně, která přichází v různých příchutích a intenzitách a doprovází vaše maso, ryby a saláty na okraji talíře.

Hořčičné semínko

Hořčice ve všech omáčkách

Použití hořčice je známé ve starověké Číně a v řeckém a římském světě. Ve středověku byly pepře tak vzácné, že sloužily jako peníze: hořčice se pak používala jako „pepř chudáka“.

Zdá se, že velmi brzy bylo hořčičné semínko spojeno s octem, který brání jeho repelentním vlastnostem. Jeho kultura je také často tradiční, ve Francii, ve vinařských oblastech. Skutečně nabízí perfektní odbyt pro víno, které se změnilo v ocet.

Recepty na výrobu hořčice jsou velmi rozmanité. Obvykle kombinují dvě odrůdy hořčičného semene, „hnědá semena“ pro chuť a účinnost a „žlutá semínka“ pro sladkost. Jeho vývoj vyžaduje mnoho předběžných opatření. Semena byla tedy dlouho drcena kamenným mlýnem, protože všechny ostatní procesy těsto zahřívaly a ničily jeho chuťové vlastnosti. Škoda toho koření, které pálí chuťové buňky!

Postup výroby hořčice

Hořčice a zdraví

Ze zdravotního hlediska hořčice uznává zažívací vlastnosti. Je velmi bohatá na vitamín C. Je ji také připisováno více „legendárních“ ctností, proti epilepsii, tetanu a vypadávání vlasů!

Tradiční francouzská hořčice

Tradiční francouzská hořčice se vyrábí výhradně z hnědých semen, která se předem zploští, aby se během výrobního procesu uvolnilo veškeré jejich aroma. Toto je jediný recept, který používá pouze čtyři základní přísady hořčice: semena, vodu, sůl a ocet.

Tradiční francouzská hořčice

Příprava se dělí na tři fáze: namáčení v octě, při němž dochází k reakci štiplavosti; mletí, při němž se směs přejede přes mlýnek, přičemž se dbá na to, aby zrna zůstala vizuálně viditelná; zrání, při němž se získaná žlutohnědá hmota ukládá a skladuje před balením.
Tradiční hořčice dodá příjemnou chuť masovým a uzenářským pokrmům, zejména k telecím kotletám nebo k potírání masa pečeného v troubě.