Objevte tento francouzský domácí recept na tříkrálový koláč „galette des rois“, který je nepochybně lepší a mnohem levnější než jiné recepty. Na konci nemusíte přidávat hrst mandlí, i když jsou tak dobré! Historii, tříkrálového koláče „galette des rois“ najdete zde

Příprava: 15 min – Vaření: 30 min – 8 osob – Jednoduchý

Ingredience pro tříkrálový koláč

  • Listové těsto 2x
  • Máslo 100g
  • Mleté mandle prášek 125g
  • Cukr 100g
  • Vajíčka 3x
  • Hrstka mandlí

Příprava tříkrálového koláče

  1. V misce smíchejte měkké máslo s cukrem a mandlovým práškem. Přidejte postupně 2 vejce, dobře zakomponujte. Chcete-li křupavější galetku, přidejte hrst celých drcených mandlí.
  2. Rozložte listové těsto na plech, pokrytý papírem na pečení. Pomocí štětce navlhčete okraje těsta, aniž by došlo k rozlití ven.
  3. Mandlový krém rozlijeme do středu těsta. Pro milovníky tradice je čas dát fazoli.
  4. Položte na vrh druhé listové těsto. Okraje placičky přitlačte prsty tak, aby dobře přilnuly, a poté je sklopte dovnitř, dokud náplň dobře neuzavře. Opět stiskněte okraje prstů a poté je škrábněte špičkou nože.
  5. Vejce smíchejte s lžičkou mléka, pak ním dort poprvé potřete. Umístěte jej na 30 minut do chladničky a poté znovu potřete. Dávejte pozor, aby jste nepotřeli po stranách, protože by to bránilo tomu, aby se listové těsto zvedlo.
  6. Špičkou nože nakreslete na dort úhlopříčky nebo jakýkoli jiný požadovaný tvar (uši, korunu atd.). Pečte při 240 °C po dobu 10 minut, poté snižte teplotu na 180 °C po dobu posledních 20 minut pečení.

Kdo bude mít fazoli v jeho kousku dortu bude králem!

Bon appétit!

Francouzský tříkrálový koláč nejlepší recept
Francouzský tříkrálový koláč nejlepší recept