V létě jsou v nejteplejších hodinách dne normální kapky potu a úpal. V případě vlny veder se stává klíčovým bodem přijetí správné stravy. Pro vyvážení ztráty vody v důsledku pocení víme zejména, že dobrá hydratace je velmi důležitá. Chcete-li to udělat, musíte pít pravidelně, aniž byste čekali na žízeň. Opravdu, žízeň je již známkou dehydratace! Pokud jde o jídlo, je to však složitější, protože vysoká venkovní teplota má tendenci snižovat naši chuť k jídlu. V případě období silného tepla jako nyní, uvedení správných potravin do nabídky omezuje riziko dehydratace a může nám zabránit v zahřátí. Zde jsou jídla k jídlu v případě vlny veder, která čelí tepelné vlně, aniž by jste se příliš potily.

Potraviny, kterým je třeba se vyhnout během letních veder

Zatímco některá jídla pomáhají v boji proti nepříjemnostem spojeným s vysokým teplem během vlny letních veder, jiné nám mohou ublížit. To je případ:

  • Diuretické nápoje, které způsobují dehydrataci: káva, alkohol (pivo, koktejl, růžové víno…) a čaj.
  • Mnoho tukových mas, zejména červeného masa: jejich obtížné trávení způsobuje, že zahříváte tělo. Upřednostňujte ryby, libové maso (kuře, krůta atd.) A lehké vaření (netučný)
  • Ze stejného důvodu si dejte pozor na nadměrné uhlohydráty (sladké nápoje, jako jsou sodovky, ovocné šťávy a limonády nebo energetické nápoje, pečivo, sladkosti atd. Nebo nadměrná konzumace chleba, rýže nebo těstovin). Pokud jde o zmrazené pochoutky, raději zmrzlinový sorbet. Jistě velmi sladký, sorbet zůstává bohatší na vodu.
  • Diuretické ovoce a zelenina (artyčoky, chřest, fenykl atd.) Způsobující ztrátu tekutin

Jaká jídla jsou vhodná pro vlnu letních veder?

1 – Okurky

Okurky
Okurky

Je velmi populární ve velmi horkém dni, protože okurka je bohatá na vodu. A ano! Najdeme v ní neméně než 96% vody. Připomeňme si, že talíř syrové zeleniny odpovídá velké sklenici vody! To je velmi důležité, protože rostoucí teploty vyžadují regulaci tělesné teploty, která stojí naše tělo energii a vodu. Další výhodou okurky je to, že se konzumuje v lehkých a velmi čerstvých jídlech, jako jsou například saláty. Při přípravě odstraňte kůrku, pokud není bio. Máte potíže s trávením syrové zeleniny? V takovém případě je neváhejte vařit. To jim pomůže učinit je lépe stravitelnými, i když během toho ztratí trochu vody.

2 – Meloun červený, žlutý, oranžový

melouny
melouny

Toto jsou hvězdné plody léta! Při správném výběru tyto plody vědí, jak nám pomoci vydržet teplo jako žádné jiné. Poskytují také vitamíny a minerály. Meloun má nízký obsah kalorií (30 kalorií na 100 gramů). Jak však naznačuje její sladký anglický název (watermelon vodní meloun), vysoký podíl vody (92%). Díky tomu je ideální, když je horké počasí, aby nedošlo k dehydrataci. Pokud jde o meloun, ať už oranžový nebo zelený, obsahuje více než 90% vody.

3 – Jogurty

Jeden jogurt, hydratuje stejně jako malou sklenici vody. S několika malými kousky šťavnatého ovoce jsou proto vynikající pro snídani nebo dezert. Pro informaci jsou měkké sýry také bohatší na vodu než tvrdé sýry. Také čerstvý kozí sýr bude obsahovat nejméně 80% vody, zatímco parmezán nebo další zralé sýry poskytnou pouze asi 40%.

4 – Rajčata

Rajčata
Rajčata

Rajčata nabízí bohatou škálu chutí a odrůd a mnoho dobrých živin: antioxidační lykopen, minerální soli (draslík, hořčík…). Rajčata jsou v létě jedním z potravin bohatých na vodu. Stejně jako okurka, zelený salát, ředkvičky, naklíčené fazole, salát, cuketa a květák, to je více než 90% vody. Přesněji řečeno, v tomto ovoci najdeme 94% vody. Naše rada: konzumujte ji ve formě studené polévky k hydrataci, přičemž se snadno tráví a plní vitamíny. Spárujte ji s jinou zeleninou vodou bohatou, jako je paprika nebo lilek, velmi osvěžující.

5 – Jahody

Jahody
Jahody

Jahody i broskve jsou vynikající, při letních vysokých teplotách. Tento druh čerstvého ovoce je bohatý na vodu a lehce nahrazuje těžký dezert na konci jídla. V ideálním případě je vhodné jíst celé ovoce, které poskytne více vody a vlákniny než například kompoty.

6 – Cukety

Zelenina, jako je cuketa, je obzvláště vhodná pro řešení rizika dehydratace díky vysokému obsahu vody. Je však vhodné vaření v páře, které zachovává veškerou vodu ve vařené zelenině. Kromě toho je vaření v páře lehčí a stravitelnější, a proto je vhodnější, aby nepřepracoval trávicí systém.

7 – Citrusové plody

Pomeranč, citron a grapefruit poskytují vitamín C ke snížení únavy vyvolané vysokým teplem. Chcete-li to provést, mačkání citrusových plodů a jejich přidání do sklenice vody je velmi efektivní a osvěžující. To vám umožní naplnit vitaminy bez kalorií! Citronová voda má také velmi silné detoxikační vlastnosti.

8 – Strouhaná mrkev

Dobrou misku strouhané mrkve bez omáčky skvělé hydratuje vaše tělo. Poskytuje také zdravou dávku vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny v této formě.

9 – Sůl

sůl
sůl

Sůl pomáhá udržovat tělesnou vodu, a proto je přítomna v tomto seznamu dobrých potravin při vysokých teplotách. Neměla by samozřejmě být nadměrně využívána. To by mohlo podpořit kardiovaskulární problémy, těžké nohy a některé druhy rakoviny. Nicméně malá špetka v talíři se syrovou zeleninou nebo meloun s šunkou bude o něco víc lepší!