Dobrá pánev s mušlemi nebo-li slávky, hranolkami s omáčkou, která s tím souvisí … Nic víc, abyste měli pocit, že jste na dovolené u moře! Ale předtím, než si lehnete na pláž, je ještě trochu práce: musíte mušle vyčistit.

Mušle se již jedí po celý rok.. Nebylo to vždy tak… Zaprvé kvůli podmínkám přepravy a skladování. V minulosti byla přeprava mořských plodů v teplejších měsících obtížná záležitost. U chladírenských nákladních vozidel to už není problém. Kromě toho musely mušle (jako ústřice) několik měsíců nechat se rozmnožovat. Ale to už nemá smysl v době, kdy je chov slávek řízen lidmi.

Čištění mušlí není tak složité!

  1. Ponořte slávky do mísy se studenou vodou a přidejte dobrou dávku soli. Budou tedy evakuovat písek a nečistoty přítomné ve skořápce.
  2. Odstraňte slávky, jejichž skořápky zůstávají otevřené, i když na ně klepnete. Odstraňte také ty, které mají rozbité nebo štípané skořápky.
  3. Poškrábejte slávky jeden po druhém a odstraňte nečistoty, které jsou k nim připojeny.
  4. Opláchněte slávky znovu.
  5. Nyní jsou připraveni k vaření. A vy?

Co dělat s mušlí, která zůstává během vaření uzavřená?

Obecně se říká, že tyto mušle jsou před vařením mrtvé a měly by být zlikvidovány, protože nejsou vhodné ke spotřebě. Ve skutečnosti jsou mrtvé mušle takové, které se při čištění ve slané vodě nezavírají. Pokud se mušle při vaření neotevře, je to jen proto, že má více svalů, než je průměr. Můžete ji otevřít nožem, jako je například ústřice. Může to však být blátivá mušle (plná písku). V tomto případě bude skutečně nutné zahodit.

Shrnutí:

  1. Ponořte mušle do slané vody
  2. Odstraňte mušle se rozbytou skořápkou
  3. Škrábejte pro odstranění nečistot
Jak čistit a připravit mušle slávky?
Jak čistit a připravit mušle slávky?