Levandule z Provence, Francie – nejznámější odrůdou levandule je pravá nebo oficiální levandule, Lavandulaangustifolia nebo officinalis, známá už od starověku.

Levandule nejlépe působí na poruchy spánku, úzkostné stavy, podrážděnost a projevy stresu. Jeho antiseptické vlastnosti jsou neocenitelné jak při infekcích dýchacích cest, tak při problémech s kůží (drobné popáleniny, spálení od slunce). Její antiparazitické vlastnosti z ní dělají ochranu proti vším.

Mnoho aktivních složek činí z pravé levandule základní éterický olej, který by neměl chybět ve vaší lékárničce. V případě velké úzkosti masírujte oblast mezi hrudní kostí a pupkem dvěma kapkami čistého éterického oleje. Během dne můžete relaxovat a dýchat čtyři kapky levandulového éterického oleje v difuzieru. Velmi účinná je také při inhalaci.V případě popálení nebo spálení sluncem naneste na podrážděnou oblast dvě kapky (čisté nebo naředěné s aloe vera gelem. Chcete-li provonit prádlo, zasuňte do skříní malé sáčky látky naplněné sušenými květinami levandule.

Levandule z Francie
Levandule z Provence, Francie

Bezpečnostní opatření pro použití:

Pravý levandulový éterický olej by se neměl používat u těhotných a kojících žen. Může být použit u dětí od 3 měsíců pod podmínkou, že je naředěn v rostlinném oleji (mandlový, olivový, …), ale nikdy neaplikován čistě na pokožku.

Jaké jsou vlastnosti levandule?

  • Uvolňuje bodnutí včela nebo vosy

Levandule je léčivá rostlina, pomáhá při spáleninách nebo bodnutí včel, vos nebo dalšího hmyzu. Rada: rozetřete jednu nebo dvě kapky éterického oleje levandule na ránu na několik minut a masírujte tak dlouho, jak je nutné.

  • Antistresové účinky

Levandule působí na stres a úzkost. Můžete jej použít k boji proti nespavosti a nervozitě. Za tímto účelem si připravte bylinný čaj:

Recept na bylinný čaj proti stresu připravte následující směs:

hloh … 50 g, levandule … 30 g, třezalka tečkovaná … 30 g, meduňka lékařská …  20 g

  • Relaxační koupel

Levandule je nejen antistresová, ale i relaxační. Můžete jej použít ve vaně, pro dokonalou koupeluvařte květiny levandule v litru vody, nechte vyluhovat a nalijte směs do koupele.

  • Masážní olej

Chcete-li vyrobit masážní olej na bázi levandule, namočte kukuřičné klasy v olivovým oleji a nechte 5 dní ustát na přímém slunci. Přefiltrujte vše apřidejte květiny levandule. Vše nechte louhovat 5 dní dokud masážní olej už není cítit po olivový olej.

  • Uklidňující kašel

K uklidnění kašle může být levandule použita jako éterický olej. Takže si připravte sirup proti kašli: několik kapek levandulového esenciálního oleje nakapejte na kostku cukru a roztavte v bylinném čaji.

  • Uvolněte sinusitidu (zánět vedlejších dutin nosních)

Levandule má antibakteriální vlastnosti, takže může zmírnit sinusitidu a bolesti hlavy. Do kapesníku nakapejte několik kapek éterického oleje, hojně vdechujte vůni a toto opakujte několikrát denně.

  • Dobře se vyspi

Chcete-li dobře spát, nakapejte si na polštář několik kapek levandulového éterického oleje. Relaxační vlastnosti levandule vám pomohou usnout.

  • Pomocník proti vším

Levandule lze použít také proti vším. Vlasy umyjte levandulovým šamponem, kapky éterického oleje kapejte za uši a na krk. Levandulovou květinovou vodu můžete stříkat také na prostěradla, polštáře a oblečení.

  • Parfém do domu

Levandule lze použít k ovonění skříní a bytových prostor. Zesušeným levandulí můžete připravit malé sáčky, které vložíte do místností svého domova nebo do skříní. Sušte květiny, stonky odstraňte a vše vložte do sáčku.

  • Proti hmyzu

Levandule je užitečná proti hmyzu, jako jsou mšice nebo mravenci. Přidejte levandulové květy dohrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Nechte vyluhovat. Nastříkejte směs na hmyz.

Levandule z Francie
Levandule z Francie

Tipy a rady od Babičky Chantal

Kdy se levandule sklízí?

Levandule se sklízí, když kvete. Toto období je mezi červencem a koncem srpna, kdy květy začínají vadnout. Dobrým způsobem, jak zjistit, kdy je čas na sklizeň, je pozorovat včely: když už nemají zájem o květy, můžete začít sklízet!

Jak sklízet a sušit levandule?

Aby byla levandule suchá, ořízněte stonky květů 25 až 30 cm a nechte je uschnout na vzduchu za suchého nebo horkého počasí. Můžete je také nechat uschnout na policích na suchém a větraném místě. Potom je uložte do vzduchotěsné skleněné nádoby nebo do železné krabice.

Jak využít levanduli v kuchyni?

levanduli můžeme využít jako koření. Často se využívá při přípravě medu, sirupů a čajů.