Palmový olej byl v posledních letech předmětem mnoha zpráv. Ale šlo hlavně o konvenční palmový olej. Má bio organický palmový olej stejné nevýhody?

Víme, že mnoho produktů škodlivých rafinací je ve svém přirozeném stavu zdravé. Je to případ palmového oleje? Pochybuji, že od roku 2005 společnost So.bio požádala své dodavatele, aby odstranili palmový olej ze svých receptů. Tlak maloobchodníků a spotřebitelů umožnil vidět na našich policích stále více produktů bez palmového oleje. Měli bychom se proto vyhnout produktům, které stále obsahují organický palmový olej?

Výjimečně jsme se v této složité a kontroverzní otázce nesnažili odpovědět na tyto otázky sami, ale sdílet s vámi informace z článku věnovaného tomuto tématu v časopise BIOCONTACT v září 2009, vždy zprávy:

U sójového oleje je palmový olej nejvíce spotřebovaným olejem na planetě (24%) z několika důvodů:

– ropná palma, ze které pochází, má nejvyšší výnos na světě: 4 tuny palmového oleje na hektar, ve srovnání s 0,5 u sójového oleje a 0,6 u řepkového oleje.

– její kultura proto monopolizuje nejmenší půdu pro těžbu ropy.

-Udržuje po velmi dlouhou dobu (5 let místo roku pro ostatní oleje) bez degradace, protože je nejbohatší na antioxidanty.

Výsledkem je, že je nejlevnější z olejů. Proto ji nalézáme ve značném množství potravinářských výrobků: sušenky, briošky, čokoláda, polévky, margaríny, bonbóny, dětské mléko, pomazánky a také v kosmetice: mýdla, rtěnky, krémy … Bez hovořit o všech produktech, ve kterých je skryto pod slovy „rostlinný olej“ nebo „rostlinný tuk“ bez dalších podrobností.

Tento olej vyvolává dvojí polemiku, pokud jde o zdraví a jeho ekologický dopad.

bio organický palmovy olej
bio organický palmovy olej

Nutriční aspekt

Dva druhy palmových olejů:

  • Panna: palmový olej zůstává tmavě červený (je bohatý na karotenoidy) a má velmi výraznou chuť opékané briošky. Používá se tradičně v Africe a na severu Brazílie. Je nejbohatší na beta-karoten, prekurzor vitamínu A (patnáctkrát více než mrkev) a na tokoferol, prekurzor vitamínu E, ale tyto hodnoty se snižují při dlouhodobém vaření a smažení.
  • Zbarvené, deodorizované a rafinované:

Zbarvení: olej se filtruje přes přírodní půdu, aby se extrahovaly červené pigmenty; pak se stane slonovinou v barvě. Některé transformátory se filtrují chemicky aktivovanou zemí, což je metoda, která je v ekologickém zemědělství zakázána.

Deodorizovaný: tento systém má dobré a špatné stránky. Odstraňuje volnou kyselost a vlhkost, takže olej může mít delší trvanlivost, ale bohužel odstraňuje všechny jeho aromatické látky.

Rafinovaný: rafinace se provádí za horka chemickým nebo fyzikálním procesem. Chemické praní se provádí hydroxidem sodným a kyselinou sírovou. Je to zakázaný proces v organickém prostředí.

Při výrobě může být palmový olej smíchán s jinými hydrogenovanými rostlinnými nebo živočišnými tuky (zakázanými v organických), jejichž kyseliny se přeměňují na trans-karcinogenní kyseliny.

Pochopení biologické dostupnosti tuků:

Palmové a vepřové tuky jsou podobné: mají 50% (palm) a 70% (vepřové) nasycených mastných kyselin proti 50% a 30% nenasycených mastných kyselin.

Vědecký pokrok zdůrazňuje faktor, který jsme dosud ignorovali. Tato informace shromážděná z institutu Cirad nám říká, že existuje biologický koncept spojený s distribucí mastných kyselin na pozicích 1, 2 a 3 glycerolu. V palmovém oleji poloha biologické dostupnosti zachycuje nenasycené mastné kyseliny, zatímco ve vepřovém tuku poloha biologické dostupnosti zachycuje nasycené mastné kyseliny. A to je to, co dělá rozdíl! Ve skutečnosti je v zemích s vysokou spotřebou palmového oleje, jako jsou země západní Afriky, Indonésie, Malajsie, Vietnamu, Kolumbie a dalších tropických zemí, velmi málo kardiovaskulární a neurodegenerativní problémy, jak jsme bohužel v našich průmyslových zemích našli.

Nejlepší olej na vaření:

Jeho vysoký obsah antioxidantů mu dává jedinečnou výhodu v tom, že se může během vaření podrobit teplu, aniž by se zhoršilo nebo proměnilo v škodlivé tuky. Tato vysoká stabilita je základní vlastností pro výrobu komplikovaných produktů, jako jsou například cookies. Na tomto kritériu jsou ostatní oleje, které jsou někdy nahrazeny palmovým olejem, méně zajímavé.

bio organický palmovy olej
bio organicky palmovy olej

Ekologický aspekt

Je třeba rozlišovat mezi dvěma způsoby pěstování palmových listů: průmyslovými plantážemi a ekologickými palmovými plantážemi.

Průmyslové plantáže:

Většinou jsou odpovědné za odlesňování požárů v Indonésii a Malajsii, s následujícími důsledky:

uvolňování dioxinů do atmosféry.

sesuvy půdy a povodně.

ztráta zemědělské půdy pro rolníky, kteří vyrábějí potraviny, aby uspokojili své místní potřeby.

zmizení orangutanů a jiných zvířat žijících v lesích těchto regionů.

Organické palmové plantáže:

Většina organických olejů pochází z Kolumbie, od výrobců, kteří respektují život a biologickou rozmanitost a kteří jsou odhodláni odlesňovat více než 30 let. Tyto praktiky respektují přírodu a lidé jsou certifikováni v poctivém obchodu.

Je politováníhodné, že katastrofální praktiky potravinářského průmyslu pro pěstování a výrobu konvenčního palmového oleje poškodily image organického palmového oleje. Ve Francii se palmový olej používá pouze k vaření. Při tomto použití není nutriční hodnota nahrazení organického palmového oleje jinými oleji zřejmá pro všechny a nadále se o ní diskutuje. Z ekologického hlediska je však nahrazení palmového oleje olejem slunečnicového oleje francouzského původu zajímavé. Z tohoto důvodu pokračujeme v podpoře našich dodavatelů, aby v tomto směru upravovali své recepty.