Starý příběh jako kaštan samotnej. Kaštan roste rád na sopečných oblastí a na bocích hor. Není křehký, má rád atlantické, středomořské a kontinentální námořní podnebí. Původní kaštan však na počátku minulého století trpěl dvěma velmi vážnými chorobami, které si vynutily použití dvou podnoží, čínského a japonského. Přesto produkce kaštanů ve Francii prudce klesá a za sto let poklesla z 510 000 tun na přibližně 40 000.

Nachází se na Korsice, v Roussillonu, v údolí Rhôny a v Ardèche, která sama poskytuje čtvrtinu produkce a více než 33% produkce uvedené na trh. Získala AOC. Ve výrobě následuje Francie po Itálii, Portugalsku a Španělsku. Poptávka se každým rokem zvyšuje a dovoz sleduje stejnou křivku.

Kaštany v konzervách používáme v přírodním stavu pro výplně zvěře a pro klasickou, ale dnes již zastaralou krůtu s kaštany. Vyrábí se z nich dezerty a koláče, jako je slavný Mont-Blanc. Průmysl zpracování kaštanů pracuje na sortimentů jako jsou kaštanový krém, džem, kaštanové pyré, celé kaštany v nálevu a glazované kaštany v době vánoc. Jednoduché potěšení, které se vrací každou zimu: pečené kaštany s neodolatelnou vůní.

Kde koupit Kaštanový krém
Kaštanový krém z Francie koupíte v obchůdku Babičky Chantal

Jedlý kaštany a nejedlý kaštany

Nejedlý kaštan je jednosemenné ovoce, které dává vznik jediné rostlině. Kaštan je ovoce, které pod stejným oplodí obsahuje několik semen, obecně od dvou do pěti, z nichž každé může dát rostlinu. O mandli nejedlého kaštanu se říká, že je „nedělený“, že o jedlém kaštanu se říká, že je „dělený“.
Slovo marron francouzsky pochází z italského marrona, pochází z radikálního marru, což znamená „kámen“.

Nejedlý kaštan a jedlý kaštan
Nejedlý kaštan a jedlý kaštan

Kaštanový krém – Crème de marrons

Kaštanový krém můžete vidět v konzervách nebo ve skle, je to sladké kaštanové pyré, typické a tradiční z Ardèche. Jí se samostatně, s přídavkem čerstvé smetany nebo šlehačky. Maison Faugier je jeho specialitou od roku 1885, kdy Ardècheův průmyslník dostal nápad použít mnoho rozbitých glazovaných kaštanů, které vznikly při výrobě. Přidal kaštanovou dužinu, sladký sirup, cukr a vanilku. Drtivý úspěch, který trvá dodnes.
Ostatní výrobci, z Ardèche nebo z jiných regionů, nepoužívají stejný recept jako recept Clément Faugier, pracují hlavně z dlouhého hnětení kaštanu a přidávání nebo nepřidávání vanilky.

Glazované kaštany – Marrons glacés

Glazovaný kaštan je cukrovinka vyrobená z kaštanu zdobeného cukrovým sirupem a následně glazovaná moučkovým cukrem. Výroba glazovaného kaštanu, který trvá několik dní, je produkt, který se konzumuje především během vánočních svátků.

Glazované kaštany
Glazované kaštany

Existují dvě teorie o původu glazovaného kaštanu:

– První, francouzská, je, že první glazovanýý kaštan pochází z doby Ludvíka XIV., Kdy Sieur de Varennes vařil kaštan s cukrem. Louis XIV, nadšený touto cukrovinkou, ji ochutnal u svého dvora.

– Druhý, Ital, by si přál, aby se glazovaný kaštan narodil v italském Coni v 16. století, kde je mnoho lískových ořechů a kaštanů. Italové tak připisují vynález glazovaného kaštanu kuchaři vévody Charlese Emmanuela Iera, který měl na Savoyském dvoře velký úspěch.

Ať už francouzský nebo italský, glazovaný kaštan zůstává výjimečným produktem, který lze o Vánocích najít na stolech.

Kaštanový krém můžete nakoupit zde