Nosit vousy: kontroverzní móda

Ano, v závislosti na čase bylo nošení vousů buď úplně mimo, nebo naopak velmi módní. Vousy se nadále transformovaly, a to jak ve formě, tak i ve sdělení: symbol mužnosti mezi filozofy, synonymem vzpoury v padesátých letech, kterou nosí podnikatelé v roce 1970, delší a upravená v roce 2017, každá éra má své vousy.

Odkud pochází pozdější holení vousů?

Již vám nepředstavujeme Movember, hnutí vytvořené s cílem upozornit na zdraví mužů, zejména na rakovinu prostaty. Koncept: pěstujte knír po celý měsíc listopad. A ano, právě tato „operace“ významně přispěla k tomu, že se na tvářích našich drahých mužů znovu objeví kníry a vousy!

V posledních letech muži berou své vousy a hlavně se o ně starají! V roce 2016 nosilo vousy 54% Evropanů. Vous je synonymem mužské elegance. Protože nosit vousy je trend, je to životní styl: a protože každý má svou vlastní představu o životě, každý si holí a upravuje své vousy svým vlastním způsobem.

Péče o vousy
Přírodní péče o vousy

Široký výběr přírodních produktů

Kosmetika pro muže je stále oblíbenější a nabízí širokou škálu produktů: od zvlhčujícího gelu, přes krémy, vousové oleje, balzámy, peelingy nebo dokonce anti-ageing a zeštíhlující séra.
Takže jste byli přesvědčeni, abyste si nechali narůst vousy nebo plnovous?

Péče o vousy: jak na to?

Ano, stejně jako vlasy nebo pokožka lze udržovat i vousy! Péče o vousy je jako péče o pokožku, proto je nezbytné používat přírodní, autentické a kvalitní výrobky, které respektují životní prostředí. Pánové, vaše vousy jsou denně napadány znečištěním, sluncem, potem, jídlem, cigaretami a mnoha dalšími věcmi. Musí proto být řádně vyčištěny, aby mohly zdravě růst.

Široký výběr přírodních produktů - péče o vousy
Široký výběr přírodních produktů – péče o vousy

Šampon na vousy? Vážně?

Pánové, vousová móda je nyní uznávána jako skutečný životní styl! Objevilo se proto mnoho ošetření zaměřených na její údržbu: oleje, šampony, štětce, krémy a to vše za účelem zachování vašeho drahého vousu. Umývání vousů je povinné, ale dávejte pozor, abyste to neudělali starým způsobem! Je skutečně nutné používat přizpůsobenou péči. Američtí přátelé vše pochopili v dostatečném předstihu a doporučili zákazníkům svých holičství, aby se o své vousy starali šamponem na vousy. I přes mírné zpoždění, ve Francii, pokud jde o tento typ výrobku, si začíná ve vaší koupelně nacházet místo, na úkor žen, které se kvůli sdílení produktů musí podělit o místo na umyvadle 🙂

Jak a kdy použít šampon na vousy?

Skutečný vousatý rituál

  1. Nejprve je nutné si vousy dobře vyčistit.
  2. Poté si vousy navlhčete horkou vodou (neváhejte je dobře namočit). Horká voda ve skutečnosti umožňuje otevřít kutikuly vašich vousů, zajistit rychlejší penetraci a hlouběji vyživovat vousy.
  3. Poté si do ruky naneste dobrý šampon určený přímo na vousy,  naneste ho na vousy a promněte.
  4. Nakonec si opláchněte vousy vlažnou vodou.

Následně aplikujte olej na vousy nebo balzám na vousy od Bivouak, abyste vousy ještě více nakrmili a vyživili.

Olej na vousy nebo balzám?

„Olej nebo balzám, obtížná volba všech vousatých mužů!“ Pokud jde o frekvenci šamponování, bude to záviset na velikosti vousů: čím delší vousy, tím více bude pociťována potřeba každodenního mytí. Opravdu byste měli vědět, že vousy jsou jako filtr a denně zadržují částice: znečištění, bakterie atd.

Tyto dva produkty skutečně poskytují podobnou péči, vyživují vousy a hydratují pokožku.

 Který z nich je tedy lepší použít? Olej na vousy pro jeho zvlhčující stranu nebo balzám na vousy pro jeho stylingovou schopnost?
Ať už máte krátké vousy nebo dlouhé vousy, suché štětiny nebo rozlítané vousy, oba jsou ve skutečnosti tak účinné, že jednoznačná odpověď není možná.

Olej na vousy

Olej na vousy je poměrně jednoduchý produkt, obvykle vyrobený ze 2 druhů olejů: organického oleje a éterického oleje. Organický olej, který může být jojobový, hroznový, arganový, olivový, mandlový atd., Poskytuje hlavní výhody, tj. vyživuje vousy a zvlhčuje pokožku pod nimi . Esenciální olej sám o sobě přináší hlavně vůni. Ať už se jedná o dřevité, ovocné, rostlinné nebo kořeněné vůně, je to to, co nám umožňuje parfémovat a zároveň dodat pocit hrdosti při nošení našich vousů.

Olej na vousy je zcela tekutý produkt, který nemusí být nutně příliš mastný navzdory přísadám použitým při jeho výrobě. Často se nachází v malých lahvičkách s kapátkovou pipetou. To zjevně usnadňuje jeho aplikaci, umožňuje ho zejména neztrácet: pipeta velmi usnadňuje dávkování jen několika kapek do dlaně! 

I když je na trhu stále více olejů na vousy (některé jsou na první pohled dokonce atraktivní!)

Můžeme jen doporučit, abyste vždy upřednostňovali ty, které jsou vyrobeny z přírodních ingrediencí, dokonce i organických  – jako je olej na vousy Bivouak.

Nanášení vousového oleje je opravdu snadné! Stejně jako dříve je to tekutý produkt, takže ho nanášíme stejně jako hydratační krém. Nejlepší je dát si jej ráno a / nebo večer, těsně po sprše, aby se dobře vstřebal, a aby prospíval chloupkům, vousům co nejvíce! 

Tady jsou kroky:

  • Nalijeme několik kapek do dlaně
  • Distribuujte na obě ruce třením o sebe
  • Naneste na vousy
  • Díky špičkám prstů dobře proniká do pokožky
  • K úpravě vousů použijte prsty nebo kartáč na vousy.

Na krátké a střední vousy obvykle stačí 2–4 kapky, ale pokud zjistíte, že vaše dlaně velmi rychle vyschnou, jakmile začnete s nanášením oleje, můžete přidat ještě několik kapek. 

A především nezapomeňte na svou pokožku: nanášení oleje je důležité,  protože pokožka na obličeji má tendenci vysychat, a ještě více, když je pokryta hustým vousem! Suchá kůže je svědivá. 

Suchá kůže je pokožka, která může vytvářet lupiny. A suchá kůže je pokožka, která brání růstu vousů. 
Hydratační schopnost oleje by proto neměla být podceňována, a proto tomu je olej na vousy doporučený. Když vám začne růst vous: skutečně pomáhá bojovat proti svědění! K překonání této bolestivé fáze, kdy máte vždycky dojem, že se poškrábáte, je ideální olej na vousy. Má uklidňující sílu, která pomáhá neprasknout.

Přírodní olej - péče o vousy
Přírodní olej – péče o vousy

Balzám na vousy

Balzám na vousy je také vyroben ze směsi různých organických a éterických olejů, které mu proto dodávají jak zajímavé vlastnosti pro vousy (ochrana, hydratace atd.) Ale také lehkou vůni. Obsahuje však ve svém složení další složku, originálnější, vosk nebo máslo. Ať už se jedná například o včelí vosk, nebo bambucké máslo, tato složka je tím rozdílem a činí produkt jedinečným. Kromě toho, že je balzám pevný, tento vosk mu dodává další sílu: schopnost disciplinovat, upravovat a fixovat vousy!

Když však mluvíme o pevném produktu, je třeba si uvědomit, že se velmi snadno taví v ruce, jakmile se trochu zahřeje, a že je tedy jeho použití stejně snadné jako vousového oleje. A protože se obvykle dodává v malé kovové krabičce nebo skleněné nádobě, je také pohodlnější jej nosit. Na druhou stranu, stejně jako u oleje, můžeme jen doporučit, abyste vždy zkontrolovali přísady, které vstupují do jeho složení: protože jeho posláním je vyživovat vousy a dát jim krásnější vzhled. Vyvarujte se výrobkům obsahující chemikálie! Zveme vás, abyste objevili a vyzkoušeli organický balzám na vousy Bivouak.

Balzám na vousy může být pevný, jeho aplikace není o nic složitější než u oleje na vousy. Aplikuje se také jako hydratující pomocník, od kořínků po konečky vousů. Doporučuje se používat ráno. 

Tady jsou kroky:

  • Vezmeme kousek balzámu nehtem.
  • Oříšek balzámu dejte do dlaně.
  • Balzám zahříváte třením rukou.
  • Jakmile se textura roztaví, aplikujte na vousy.
  • Díky špičkám prstů dobře proniká do pokožky.
  • K úpravě vousů použijte prsty nebo kartáč na vousy.

V závislosti na délce vousů by balzám o velikosti lískového ořechu měl stačit. Stejně jako u oleje je také důležité si uvědomit, že na rukou zůstal mastný vzhled: v době aplikace nesmí příliš rychle vyschnout. Pokud jde o strukturu balzámů, všechny značky se liší. Někteří se rozhodnou pro velmi pevné balzámy, jiní mají více tavných textur, doba „zahřátí“ proto závisí na použitém produktu. V každém případě musíte dávat pozor, abyste nenechali malé kousky balzámu v ruce, aby se nezasekly ve vousech!

Balzám na vousy je vybrán především pro svou disciplinovanost a fixační sílu, je zaměřen především na muže s již přítomnými vousy. I když vousy nemusí být nutně dlouhé, aby mohly plně těžit z působení balzámu, je lepší počkat, než první týdny růstu skončí, než jej začnete používat. Navíc, stejně jako u vosků na vlasy, existují různé typy fixace: některé balzámy dobře fixují vousy, zatímco jiné zanechávají větší pružnost a lehkost. Vyberte si, bude to podle vašeho vkusu!

Přírodní balzám - péče o vousy

Přírodní balzám – péče o vousy

Jeden ráno, druhý večer!

Pro střídání těchto dvou produktů je nejlepší nastavit rytmus 2 ošetření denně. Po ranní sprše dáváme přednost balzámu na vousy, který nám pomůže dát si vousy na místo a nosit krásné elegantní vousy po celý den! A večer se rozhodneme pro aplikaci vousového oleje před spaním. Protože nám tentokrát nezáleží na našem vzhledu (když se probudíme, náš vous bude nevyhnutelně uvolněný!) Alespoň pokožka a vousy budou těžit z dobré hydratace po celou noc. A právě díky tomu budou naše vousy každý den o něco krásnější a trochu silnější!

Olej a balzám současně!

Můžeme být také trochu šílení a chceme používat olej na vousy a balzám na vousy současně! Olej poskytuje okamžitou hydrataci, velmi uklidňuje, zvláště když pokožka svědí, zatímco balzám jí dodává více struktury, což usnadňuje styling, ať už rukama nebo kartáčem na vousy. Je tedy docela možné použít oba produkty současně, ale při respektování jednoduchého pravidla: musíte vždy přizpůsobit množství! Pokud použijeme příliš mnoho produktů, vousy se rychle stanou velmi mastnými a už se nebudou pěkně nosit!

Přírodní kosmetika - péče o vousy
Přírodní péče o vaše vousy