Co je to slaný karamel a jeho příběh

Slaný karamel je lahodná kombinace karamelu a slaného másla, který má za sebou celý příběh!

Musíme se vrátit do 14. století, klíčového období, kdy jsme poprvé objevili ctnosti soli, zejména pokud jde o konzervování potravin.

V roce 1343 zavedl král Philippe VI. „Daň ze soli“, která již existovala ve středověku. Sůl byla tehdy skutečně předmětem královského monopolu a byla chována v solných sýpkách (skladech gabelské soli) a obyvatelstvo ji proto kupovalo zdaněno v malém množství. Na druhou stranu, protože Bretaň byla součástí franských zemí, nemusela tuto daň platit. Sůl tam tedy byla velmi levná, takže se neomezovala pouze na výrobu a konzumaci slaného másla.

Ačkoli je obtížné určit přesný datum, kdy byl karamel se slaným máslem vytvořen (pokud se vrátíme zpět do archivu, najdeme knihy evokující karamelové recepty ve 30. a 40. letech), slaný karamel byl skutečně uvedený na trh a stal se hvězdným produktem v Quiberon v 70. letech.

Slaný karamel z Normandie
Slaný karamel z Bretagne

První výroba slaného karamelu

Čokoládník Henri Le Roux vyrobil karamel s polosoleným máslem, do kterého vmíchal vlašské ořechy, lískové ořechy a drcené mandle, a díky své vzácné tajné receptuře získal řadu cen a ocenění, svými bonbóny a karamelovými krémy, za hranicemi, až do Japonska. Dokonce podal 3 písmena CBS (pro karamel se slaným máslem), aby se stal skutečnou značkou! Na oslavu 20. výročí své továrny na čokoládu se vytvořil nejdelšího slaný karamel na světě, tj. Ne méně než 567,85 metrů a 200 kg absolutní lahůdky, což představuje přibližně 24 000 karamelek. Zisky z prodeje byly věnovány společnosti S.N.S.M. stejně jako pediatrickému oddělení nemocničního centra Curie de Villejuif.

Mnoho dalších řemeslníků mělo také skutečný úspěch se slaným karamelem: můžeme uvést La Maison d’Armorine, také v Quiberonu, s jeho Niniches de Quiberon au caramel (lízátka, která byla oceněna nejlepšími bonbóny ve Francii) vytvořenými v roce 1946 a jejich Salidou (také registrovaná ochranná známka, tento název téměř vstoupil do běžného jazyka jako synonymum pro slaný karamel), který je k dispozici v krémovém karamele a něžných bonbónech!

Kde najít slaný karamel?

Dnes najdeme tento slavný karamel v mnoha podobách: tvrdé nebo měkké karamelové bonbony, pomazánky, čokolády a dokonce i v mnoha průmyslových výrobcích (ledové tyčinky, briošky, dezertní krémy, popcorn, sušenky a dokonce i sirupy a kosmetika).

Slaný karamel je také velmi oblíbený po celém světě, zejména v Japonsku, kde Japonci tuto bretaňskou radost milují. Turisté, kteří procházejí Bretani, využívají příležitost ochutnat tyto různé sladkosti.

Ochutnat můžete v obchůdku babičky Chantal

Slaný karamel z Normandie