Svátek palačinek, „la chandeleur“ se koná několik týdnu po Epifanii. Po tříkrálovém koláči, je čas na slavnost palačinek! Jaký je původ? Proč se právě v této příležitosti jedí palačinky? Zde najdete, co byste měli vědět.

Co je to Chandeleur?

Chandeleur: definice

Chandeleur, známý také jako Den palačinek, představuje výjimečný okamžik ve francouzském kalendáři, kdy se lidé tradičně scházejí, aby připravili a ochutnali lahodné palačinky. Tato slavnost spojuje rodiny a přátele v chvílích radosti a lahodného občerstvení.

Tradice s pohanským původem

Původně byla Chandeleur pohanským a latinským svátkem. Postupně se však proměnila v křesťanský náboženský svátek. Chandeleur však není oslavována pouze křesťany. Nyní je to oblíbený svátek, který se koná po celé Francii a ve většině domácností.

Jaké jsou původy a význam svátku Chandeleur?

Svátek svíček, pohanský rituál

Svátek Chandeleur pochází z latinského výrazu festa candelarum, což znamená „svátek svíček“. Již staletí je tak Chandeleur spojena se světlem. V době Římské říše bylo zvykem slavit Luperkálie uprostřed února. Bohu plodnosti a stád, Lupercovi, bylo tak vzdáváno světelné uctění s zapalováním pochodní. Tento pohanský rituál byl převzat křesťanským náboženstvím v rámci církve. Dne 2. února 472 papež Gelasius I. spojil průvody s pochodněmi se svátkem Představení Ježíše v chrámu.

Kdy je svátek palačinek?

Svátek palačinek ve Francii „la chandeleur“ se každý rok slaví dne 2. února, tedy přesně 40 dní po Vánocích a 27 dní po Zjevení Páně. V roce 2024 je oslava chandeleur stanovena na pátek 2. února.

Proč připravujeme palačinky na den chandeleur?

Slavnost palačinek k poctě slunce

Každý rok mnoho Francouzů připravuje palačinky při příležitosti chandeleur. Tato kulinární tradice má několik vysvětlení. První je připisováno papeži Gélasi I., který si zvykl rozdávat palačinky poutníkům přicházejícím z Říma.

Druhé vysvětlení spočívá ve tvaru palačinky. Kolo a zbarvená do zlata, palačinka skutečně připomíná slunce (nebo sluneční disk), které se vrací po temných a studených zimních nocích.

Starý rituál

Podle pověr byli zemědělci navíc vyzváni, aby připravili palačinky na chandeleur, aby tak zajistili dobrou sklizeň pšenice následujícího roku a prosperující finance.

Zemědělci dodržovali rituál: první palačinku hodit do vzduchu pravou rukou a v levé ruce pevně držet zlatou minci. A pozor na ty, kteří palačinku nechali spadnout mimo pánev!

FRANCOUZSKÉ PALAČINKY: NEJLEPŠÍ RYCHLÝ RECEPT