Naše nová delikatesa – Desková hra Francouzsky Hravě. A už víme, co budete dělat po večerech..

Takže připravit si naše Foie Gras, čerstvé pečivo, dobré francouzské víno, náš slaný karamel a tuhle krásnou modrou deskovku. Francouzský večer může začít.

Desková hra Francouzsky Hravě je unikátní český vzdělávací projekt známého českého lektora na románské jazyky. Začínáte na hrací ploše v České republice a vydáváte se na cestu do Francie.

Vyberete si, jestli pojede autem, poletíte letadlem, poplujete lodí nebo pojedete vlakem. Všechny trasy jsou stejně dlouhé a všechny trasy Vás donutí šlápnout na 17 políček na hrací ploše na Vaší cestě do Francie. Tímto tematickým závodem do námi oblíbené země Vás provází hrací karty, které jsou rozděleny celkem do 4 úrovní (podle obtížnosti). Hrát proti sobě tedy může úplný neznalec francouzského jazyka i pokročilý. Herní systém je totiž udělaný tak, že proti sobě mohou hrát různé úrovně a každý se posouvá kupředu a každý se učí francouzsky.

Ve hře tak narazíte na hrací karty pro úplné začátečníky, kde jsou otázky třeba jako: „Co to je BONJOUR?“, „Jak se řekne děkuji ve francouzštině“, nebo třeba „Jak si objednáme ve francouzské restauraci?“. Odpovědi na tyto otázky jsme naštěstí znali velmi dobře. Přeci jen jsme u nás odborníci na francouzské delikatesy, tak ještě aby ne.

U složitějších karet si ale už sáhnete na tvorbu vlastních vět, časování sloves a karty Vás doslova provedou tím nejdůležitějším, co ve Francii budete potřebovat.

U těch nejtěžších karet, tedy když si hodně věříte nebo už předchozí karty máte zmáklé, tak už mluvíte v minulém i budoucím čase, rozkazujete, hodnotíte věci, hádáte se s místním Françoisem nebo třeba si vyjadřujete lásku. Herní systém je propracovaný unikátní v tom, že začátečníci mohou chybovat, ale čím jste zkušenější, tím je chyba pro Vás dražší. U pokročilejších karet si za chybu couvnete. Dokonalé a dle našeho názoru i velmi spravedlivé.


Desková hra Francouzsky Hravě

Na každé hrací kartě najdete vždycky otázku nebo úkol pro Vašeho soupeře, správnou odpověď, doplnění k odpovědi a krom toho často i QR kód, který Vás odkáže na speciální vyrobenou video/zvukovou lekci k dané kartě, kde se objeví lektoři a danou oblast vysvětlí a správně přečtou.

Francouzská výslovnost má svá specifika a pravidla. Ve hře je dokonce připraven i speciální papír, jak výslovnost na hracích kartách číst a na každé hrací kartě se výslovnost objevuje ve [hranatých závorkách].

Velmi ceníme propracovanost hracích karet. Takových karet je ve hře totiž až 360. Kromě těch základních hracích karet, které Vás opravdu učí francouzský jazyk, narazíte i na hrací karty SPECIAL, kde se zaměříte i na kulturu a reálie Francie. Karty se různě propojují, navazují na sebe a Vy se tak učíte francouzsky.

Ve speciálních hracích kartách najdete i mini sadu sprostých hracích karet, které jsou ale všechny označeny a dá se hrát zcela bez nich. Patří do ruky jen dospělým hráčům a díky nim se naučíte mluvit tak, jak Francouzi doopravdy mluví, když se například rozčilují nebo hádají 🙂

Hru jsme hráli celkem 4krát. Pokaždé nás bavila a pokaždé jsme se naučili něco nového.


Desková hra Francouzsky Hravě

Vytáhla jsem si například kartu s otázkou: „Co řeknu francouzské obsluze, když chci v restauraci zaplatit?“. Pro mě snadná otázka mě hnedka posunula o hrací políčku kupředu k cíli.


Desková hra Francouzsky Hravě

Můj protihráč zase dostal otázky, jak se řekne francouzský polibek, jak se vyptat na cestu do nemocnice, jak častovat důležité francouzské sloveso mluvit, jak poprosit o lepší víno, jak požádat o pomoc nebo třeba jak požádat Francouzku o číslo.

Celou hru jsme hráli ve střední obtížnosti, trochu jsme se báli sahat na složitější karty a začít mluvit v budoucím nebo minulém čase. Určitě si to ale necháme na příště. Hra gramatiku vysvětluje a naučí Vás tak dané časy doopravdy správně používat. Není to samozřejmě odborná ucelená kniha s kompletní gramatikou. Ale poslouží velmi dobře pro začátečníky až středně pokročilé. A i začátečník může porazit pokročilého.


Desková hra Francouzsky Hravě

Hodina napínavé zábavy utekla rychle. Soupeře jsem nakonec porazila, ale pravda, že jen o kousek. Hra nás velmi bavila, naučila spoustu nového a vlastně celkově mile překvapila. Na vývoji spolupracovalo několik lektorů a rodilý mluvčí.

Jsem rádi, že ji můžete najít u nás v sortimentu. Spolu s hrou u nás najdete i pexeso Francouzsky Hravě. Je to malá sympatická krabička, ve které najdete 80 hracích karet ve 2 sadách pexesa. Ovšem zde neotáčíte a nehledáte stejné obrázky, ale hledáte souvislosti ve francouzštině. Opět Vás i tento produkt učí tento krásný jazyk a samozřejmě i trénuje Vaši paměť, jak už to u pexesa bývá. Hra i pexeso jsou pro mladé i starší, pro začátečníky i pokročilé.

Desková hra a pexeso

Všechno je to česká malovýroba a vše se dělá ručně, tomu pak odpovídá i vyšší cenovka. Ale jsme přesvědčeni, že to za to stojí.

Rozhodně víme, co si budeme přát na Vánoce pod stromeček. Vzdělání je jeden z nejlepších dárků na Vánoce ideálně spolu s nějakou další francouzskou dobrotou z našeho sortimentu.

Tak se neváhejte vydat na jedinečný závod do Francie a naučte se Francouzsky Hravě.

Více informací o deskové hře a pexesu Francouzsky Hravě a návod najdete na stránkách výrobce www.hablamos.cz