V obchodech s potravinami, v bio obchodech a stále častěji v supermarketech se vrací bezobalový sortiment, který byl kdysi tak rozšířený. Francie je v této věci také před svými sousedy. Olejové čerpadlo, cereálie, těstoviny, dávkovač rýže, dávkovač vína, dávkovač pracích prostředků, tuhý šampon, nebalené předměty zabírají stále více místa na regálech s potravinami v našich obchodech. Láká vás tento způsob spotřeby, ale ještě jste nepodlehli? Zde je 5 dobrých důvodů pro ekologické přijetí bez obalu.

1 – Snižte množství odpadu

Bezobalový nákup vám umožní snížit vaši ekologickou stopu a upřednostnit odpovědnější spotřebu. Vnější obal a použití z plastu jsou hlavní zabijáci v potravinářském průmyslu. Všichni jsme cítili hněv nebo mrzutost před výrobky balenými v plastových zásobnících, baleným ovocem, jogurty v plastových nádobách balených po 8 nebo více kusech v lepenkových, plastových obalech atd. existuje však způsob, jak proti této ekologické absurditě bojovat.

Bezobalové zatížení je v první řadě občanské. Ekologický přístup tím nekončí, protože bezobalový nákup také snižuje spotřebu energie potřebnou pro výrobu obalů během balení produktu. Kromě snížení odpadu je objem také lepší pro vaše zdraví, protože kromě kartonových obalů vylučujete také plastové obaly plné endokrinních disruptorů. Když nakupujete bezobalově, nezapomeňte si přinést sklenice, krabice, opakovaně použitelné tašky a sítě na ovoce a zeleninu.

2 – Bezobalový nákup   

Kromě snižování množství odpadu pomáhá bezobalový sortiment také bojovat proti odpadu. Ve skutečnosti se někdy balené výrobky prodávají v příliš velkém množství ve srovnání s vaší spotřebou a mohou se zkazit. 

Měli byste vědět, že podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla.  Češi jídlem vědomě neplýtvají, přesto každý z nás vyhodí přes 25 kg jídla ročně.

Francie si klade za cíl snížit do roku 2025 plýtvání potravin o polovinu. V této zemi se ročně vyhodí 7,1 milionů tun jídla. Francouz vyhodí ročně v průměru 29 kg jídla.

Nakupujte pouze to, co potřebujete. Neexistuje tedy žádné riziko, že budete muset vyhodit rychle se kazící potraviny, které byste nemohli včas konzumovat! Kromě toho je to nepochybně nejlepší způsob, jak ušetřit místo ve skříních, které již nebudou přeplněné zásobami mouky, cukru, těstovin nebo rýže.

3 – Šetřit peníze

Představujeme si, že nákupem podle hmotnosti zaplatíme méně než nákupem jednotlivě balených produktů. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení však nabídka produktů prodávaných ve velkém vyžaduje často více logistiky a práce, než uvedení produktů již zabalených v regálech. Aby však přesvědčili spotřebitele, obchodníci, kteří nabízejí bezobalový sortiment, tak činí za cenu, která je více než konkurenceschopná. Ve skutečnosti se hromadné výrobky prodávají v průměru o 5 až 30% levněji než jejich zabalená verze. Tento cenový rozdíl je nejvíce patrný v obchodech s potravinami, které prodávají bezobalově. Ať tak či onak, bezobalový nákup je pro vaši peněženku často dobrý.

4 – Postarejte se o dekor ve vaší kuchyni

Opravdu se musíte přesvědčit? Skleněné nádoby jsou estetičtější než plastové nebo lepenkové obaly. Díky velkému objemu můžete svou kuchyň ozdobit a dát jí dekorativní vzhled harmonickým uspořádáním hezkých skleněných nádob obsahujících vaše těstoviny, rýži, luštěniny nebo cereálie na dřevěné polici. Bude to perfektně ladit s kořením a plantážemi aromatických bylin, bazalky, máty, petrželky atd.

5 – Nebojte se zkoušet nové produkty

Pokud chcete vyzkoušet nové sušené ovoce nebo čokoládové müsli, různé druhy rýže, které dosud neznáte, nový olivový olej nebo jakýkoli jiný produkt, ale nejste si jisti, že se vám bude líbit nebo vám vyhovovat, bezobalový nákup vám umožní koupit si to v malém množství, nejprve ochutnat a poté nakoupit větší množství. Pokud se vám tento nový produkt nelíbí, nehrozí jeho nespotřebování a následné vyhození. Je to trochu jako otestovat vzorek před investováním do velkého formátu.

Hromadný nákup je součástí přístupu nulového odpadu, pokud chcete ve své ekologicky odpovědné spotřebě jít dále, můžete si také osvojit tuhou kosmetiku – jako jsou tuhá mýdla, častěji oblíbené tuhé šampony, které se již také prodávají  ve velkém balení, tuhého odstraňovače make-upu nebo se zajímat o výrobky, opakovaně použitelné jako jsou hygienické vložky, nebo více a více oblíbené a využívané pratelné odličovací ubrousky pro odstranění make-upu, periodické kalhotky. Častěji využívané a snadno dostupné jsou plátěné, lněné nebo bavlněné sáčky na potraviny. V kuchyni se vám pomocníky stanou i pratelné houbičky na nádobí. Produktů je více a více a to je dobře pro naši zemi a planetu.

Ekologické obálky
Ekologické obálky

Vyzkoušejte:

Pratelné odličovací ubrousky

Odstraňovač make-upu z organické bavlny je tak měkký, že odličování už není práce. Organické a omyvatelné bavlněné odličovací ubrousky jsou opakovaně použitelné a pratelné v pračce. Někdy stačí jen malé ekologické gesto, kterým změníte svůj životní styl. Proč platit za jednorázový produkt, který nevyhnutelně skončí v koši? Ubrousky na odličování jsou trvanlivým doplňkem, který je zodpovědný tváří v tvář zastaralosti.

Jsou malé, vklouznou do vaší toaletní tašky a následují vás všude. Organická mikrovlákno spolu s vaším odličovacím duo odličovačem vyčistí obličej bez podráždění pokožky. Látková strana vám umožní propojení s květinovou vodou a zdokonalit tak odličování obličeje. Dvě strany, které se postarají o váš obličej a dokonalé odlíčení.

Vaše omyvatelné ubrousky na odličování jsou vhodné pro pračku  i sušičku.

Sáček na tuhý šampon nebo mýdlo

Pouzdro bývá vyrobeno z látky. Je ekologicky navržen z recyklace textilií. Sáčky se většinou liší podle dostupných látek, proto bývá každý originál. Do tohoto pouzdra se vejdou až dva přírodní tuhé šampony nebo mýdla, ale můžete něho umístit vše, co uznáte za vhodné. Nepromokavá tkanina neumožňuje průchod vlhkosti. Je ideálně navržen pro cestování nebo turistiku. Mějte vždy svůj tuhý šampon po ruce, uložený a ihned k použití.

Tuhé šampony v tomto případě přirozeně uschnou.

Ekologický sáček na tuhé mýdlo a tuhý šampon
Ekologický sáček na tuhé mýdlo a tuhý šampon

Co je taška Azuma Bukuro?

Azuma Bukuro je tradiční japonská technika balení textilu, používaná k přepravě oděvů nebo zboží. Všechny látky a nitě jsou zaručeně z druhé ruky. Dělá se vše pro podporu nulového odpadu.

Opakovaně použitelné vaky Azuma Bukuro budou použity k bezobalové přepravě vašich přírodních tuhých šamponů nebo menstruačního kalíšku. Každá vřesová tkanina je optimalizována,  proto opět bývá každý vak originál. Druhý život pro tyto látky!

Co je Furoshiki?

Furoshiki je alternativa jednorázového dárkového balení s nulovým odpadem, je to tradiční japonská balicí technika. Spočívá v zabalení a držení předmětů pomocí čtvercové složené a vázané látky. Není třeba pásku, ani hledat nůžky a sdílet nekonečnou trpělivost.

Zabalit vaše dárky do ekologické bavlněné tkaniny. Tato technika předků vám umožňuje vytvořit dárek s nulovým odpadem. A protože ekologická odpovědnost není synonymem pro nudné, látky můžete sehnat různě barevné.

Proč Furoshiki? Už žádný odpad nebo zbytečný papír. Můžete jej opakovaně používat! Samotný obal s nulovým odpadem se stává dárkem, protože jej lze znovu použít jako: sáček na chleba, pečivo, piknikový ubrus, šátek, nápadům se meze nekladou.

Ekologické dárkové balení
Ekologické dárkové balení