Dobře se ví, že Francie je známá svou gastronomií! A není neobvyklé, že na ulici, na terase pekárny nebo cukrářství narazíte na turistu, který vášnivě ochutnává francouzský dort.

V tomto článku najdete 10 klasik francouzského cukrářství.

Je zřejmé, že ve Francii je více než 10 lahodných dortu, zákusků, ale říkáme si, že máte 10 prstů, a tedy 10 dobrých důvodů, abyste je všechny vyzkoušeli!

1 – PARIS-BREST

Nejromantičtější si tedy budou myslet, že tento dort vymyslel cukrář ve vlaku mezi Paříží a Brestem, který měl velké chutě… a nejchamtivější dodá, že bylo 16:00 a že měl velký hlad! Ne, není to tak! Paris-Brest skutečně vynalezl cukrář, jménem Louis Durand poblíž Paříže, který byl pověřen Pierrem Giffardem, zakladatelem cyklistických závodů, aby vymyslel dort na oslavu závodu a jeho jezdců. Myšlenka tvarů jízdního kola byla zřejmá, proto byl původní zaoblený tvar tohoto lahodného dortu.

Paris-Brest se vyrábí z pralinkového krémového krému nebo z pralinkového pěnového krému, směsi mandlí, lískových ořechů a moučkového cukru na lůžku z odpalovaného těsta. Existují také
ledové verze Paris-Brest s kopečky zmrzliny a šlehačkou…

Francouzský koláč Paris-Brest
Francouzský koláč Paris-Brest

2 – MILLEFEUILLE

Původ tohoto lahodného dortu zůstává záhadou po tisíciletí! Každý přisuzoval recept na millefeuille Byzantíncům! Závěrem však je, že jeho název by byl odůvodněn vrstvením vrstev listového těsta. v překladu millefeuille, znamená totiž tisíc listu.

Přestože nemá tisíc listů a tím lépe pro přípravu, k vytvoření dokonalého millefeuille budete potřebovat 3 vrstvy listového těsta, mezi kterými 2 vrstvy cukrářského krému (k dispozici podle potřeby: kokos, pralinky, ovoce, moka, karamel, mandle, vanilka, …) Vršek je posypán s moučkovým cukrem nebo fondánem.

Francouzský koláč millefeuille
Francouzský koláč millefeuille

3 – OPÉRA

Opera je dort vyrobený ze 3 čtverců sušenek Mona Lisa namočených do kávového sirupu, kávového krému a čokoládového ganache. Říká se, že jeho název, vznikl kvůli jeho formě velmi podobné pódiu v Opéra Garnier, nebo na počest tanečníků z opery, kteří přišli do obchodu (labužníci!) Tento dort se může zdát na přípravu zdlouhavý, ale je velmi jednoduchý.

I když je tento dort vynikající, neměl by být nadměrně konzumován, v takovém případě budete vypadat jako malé prasátko!

Francouzský koláč opera
Francouzský koláč opera

4 – FRAISIER

V překladu, jahodovník. Původ tohoto dortu zůstává záhadou! Ale jeho vynikající chuť není. Musíte jen najít dokonalou rovnováhu mezi piškotovým dortem, krémem mousseline a… a…, správně jahodami! Ano, to je dobré, že sledujete! Ať už ho děláte kulatý nebo hranatý, bavte se stavěním. Opět je to jednoduchý recept.

Francouzský jahodový dort fraisier
Francouzský jahodový dort fraisier

5 – ÉCLAIR (ČOKOLÁDOVÝ, KÁVOVÝ, VANILKOVÝ, …)

Věděli jste, že eclair dříve nazývaný „malá vévodkyně“ byl takto přezdíván, protože je rychle sežrán? Toto fantastické pečivo se skládá z podlouhlého odpáleného těsta plněného cukrářským krémem, na který položíme lahodnou čokoládu, vanilku, kávovou glazuru atd. Eclair je poměrně univerzální dort a mezi naše milé dorty můžeme i započítat slavné religieuses, v překladu jeptišky.

Francouzský dort eclair
Francouzský dort eclair

6 – TARTE TATIN

Tarte tatin, je prostě koláč s karamelizovanými jablky s cukrem a máslem, ale otočený vzhůru nohama! Ano, křehké sladké těsto (ale také listové těsto) je tedy na náplni a ne pod ním jako klasický jablečný koláč. Jakmile je upečený, bude neformovaný přímo tam, kde je, a je podáván s dobrou šlehačkou. Pro informaci jsme často slyšeli, že to byla neohrabanost sester Tatin, z nichž jedna by dala svůj koláč do trouby bez těsta a přidala by ho během pečení. Jedná se o starou regionální specialitu, kterou proslavily sestry, které provozovaly hotel, ale celý příběh údajně vymyslel slavný gastronomický kritik.

Francouzský koláč tartetatin
Francouzský koláč tartetatin

7 – SAINT HONORÉ

Saint honoré, nebo-li Svatý Honoré vděčí za své jméno patronu pekařů v roce 1850. V zásadě to byla velká brioška naplněná cukrářským krémem, která byla přepracována. Od nynějška používáme jako základ listové těsto a dělají se kuličky z vypáleného těsta s krémem chiboust. Krém chiboust, je směsí cukrářského krému a pusinky) Při sestavování jsou kuličky připevněny k tělu karamelem.

Francouzský koláč Saint honoré
Francouzský koláč Saint honoré

8 – BABA AU RHUM

Baba s rumem je jemný dort, přesněji řečeno savarin namočený v rumu. Jeho název by vycházel z 18. století, z velmi banální anekdoty kde polský král Stanislas (stejně jako tchán Ludvíka XV.) našel svého Kouglofa příliš suché a pokropil ho vínem z Malagy, aby byl hladší. Byl to Nicolas Stohrer, pařížský kuchař, který dostal nápad nahradit víno rumem! Pokud byste někdy chtěli ochutnat malagské víno baba. Je k dispozici také v Itálii na bázi likéru limoncello (citronová kůra).

Francouzský koláč baba s rumem
Francouzský koláč baba s rumem

9 – MOKA

Moka je dezert vyrobený převážně z kávy z jemenského přístavu (přístav Moka nebo Mocha, kde se vyráběly dodávky kávy pro Evropu), proto má toto hezké jméno. Obvykle je tvořen střídavými vrstvami piškotového dortu namočeného v nalité kávě a krémem s máslovým krémem s příchutí kávy, na který je pro ozdobu položen závoj pražených mandlí. Ačkoli také přichází v čokoládě, moka je stále dort velmi oblíbený u dobrých milovníků kofeinu.

10 – TARTE AU CITRON MERINGUÉE

V překladu, je to koláč s citronovou pusinkou je jedním ze vzácných koláčů, který neobsahuje žádné ovoce! Jedná se o koláč zdobený lahodnou směsí vajec, cukru, citronové šťávy a citronové kůry, která se často nazývá Lemon Curd. Mohli bychom skončit v receptu, který by připravil lahodný citronový koláč, ale přidáním pusinky k tomu máme báječný koláč s citronovou pusinkou. Příběh citronového koláče, vymyslela cukrářka Elizabeth Goodwell a výraz pusinka pochází ze švýcarského města Meringen, konkrétně z rodiště cukráře Gaspariniho, vynálezce pusinky.

francouzsky koláč s citronovou pusinkou
francouzsky koláč s citronovou pusinkou