Snížení odpadu, zero waste, je dnes prioritou. Je nezbytné upravit své každodenní činnosti, změnit své návyky, abyste měli mnohem odpovědnější konzumaci. Povědomí je pozdě, ale má tu výhodu, že existuje. K těmto změnám však nedochází přes noc. Musíte se zorganizovat a pochopit, čím nahradit tyto obvyklé akce, abyste se postupně posunuli směrem k přístupu nulového odpadu.

Přibližte si radu a snadno ji aplikujte doma.

Během nakupování změňte své reflexy, vyhněte se igelitkám

V dnešní společnosti je plast králem. Je přítomen všude: v supermarketech, ve sportovních obchodech, v našich poštovních schránkách, prostě všude kolem nás. Na první pohled se zdá, že uniknout z plastu, je obtížná výzva. Stále však existují jednoduché kroky, které je třeba zavést, aby se zabránilo tomu, že se k tomu budete muset uchýlit a přejít k nulovému odpadu. Klíčem není nutně úplně zastavit veškerou spotřebu plastů, ale spíše pochopit, jak ji snížit a zejména jak ji recyklovat, pokud jej musíte použít.

Přijměte opakovaně použitelné tašky

Dříve bylo nutné automaticky opouštět supermarkety nebo obchody s pažemi naloženými igelitovými taškami. V pytlíkách pak byly naše výrobky a my jsme je spěchali domů zase vyhodit. Dnes musíte mít reflex, pytlík si můžete vzít vždy s sebou.

Látková taška, kterou si můžete osvojit v každodenním životě, abyste dosáhli nulových návyků. Látkovou tašku koupíte za pár korun. Praktický předmět, který vždy udržíte v autě nebo v kabelce. Poté jej můžete vzít na nákupy nebo na nepředvídané nákupy. Opakovaně použitelný sáček se prodává dnes v každém supermarketu. To vám umožní nosit potraviny domů, aniž byste museli používat další tašky. Od 1. ledna 2017 navíc podniky již nemohou distribuovat plastové tašky na výstupu svých značek. Mohou však distribuovat biologicky odbouratelné pytle. Dobrý pokrok pro planetu!

Látkové tašky na ovoce a zeleninu

U některých z vás je zvyk nulového odpadu dobře zavedený. Pro ostatní je to dnes nový zvyk. Vezměte si s sebou opakovaně použitelné tašky malé sáčky na přepravu ovoce a zeleniny. Poté je můžete zvážit a odnést, aniž byste museli používat tašky distribuované vaším supermarketem. Vyvarujte se také nákupu ovoce nebo zeleniny zabalených v plastových sáčcích. Ve skutečnosti je někdy překvapivé najít v supermarketu banány zabalené v plastu.

Ekologické sáčky na ovoce
Ekologické sáčky na ovoce

Tip: Nezapomeňte také konzumovat své suché produkty (semena, rýži, těstoviny, mouku) hromadně, abyste se vyhnuli zabalení a šli k nulovému odpadu!

Recyklovatelné obaly

Znalosti o recyklačních řešeních jsou také dobrým způsobem, jak snížit každodenní plýtvání. Během nákupu si před zakoupením produktu přečtěte piktogramy na obalu. Podívejte se na piktogram malého muže se třemi šípy, vyrobený v roce 2015. To naznačuje, že obal je recyklovatelný a že bude recyklován, pokud jej vložíte do správného koše.

Piktogram pro recyklaci
Piktogram pro recyklaci

Osvojte si ve své kuchyni nové zvyky

V kuchyni lze vylepšit mnoho bodů, abyste snížili spotřebu plastů a osvojili si návyky nulového odpadu.

Řešení, jak udržet vaše potraviny bez plastů

Musíte začít investováním do několika skleněných skladovacích dóz s odpovídajícími víčky. Můžete se také rozhodnout pro látkové kryty, které se umístí na vaše nádobí pro uložení vašich jídel. Geniální řešení, jak se vyhnout potravinářské folii nebo dokonce alobalu. Tímto způsobem výrazně snížíte svou denní spotřebu a plýtvání.

Potravinový kryt - ekologická přikrývka na misky
Potravinový kryt – ekologická přikrývka na misky

Nulový odpad a efektivní čištění: proveditelné kombinace

Chcete-li inklinovat k odpovědnější spotřebě, investujte do hezkých látkových ubrousků. Vezměte si něco pro sebe každý den. A uschovejte nějaké pro své hosty, když máte lidi u stolu. Tímto způsobem už nemusíte kupovat papírové ručníky. Dobrá zpráva pro planetu, ale také pro vaši peněženku!

Můžete také najít řešení pro přípravu vlastního mycího prostředku.

Najděte ve své koupelně více ekologických řešení

V koupelně je to stejné. Chcete-li převzít odpovědnější spotřebu, musíte najít nová řešení, jak se vyhnout nadměrné spotřebě, a postupně přejít k nulovému odpadu.

Vezměte tedy správný reflex a použijte pratelné čisticí ubrousky. Dnes je možné najít všechny formy. Tyto malé čtverečky se perou v pračce, takže už nemusíte kupovat ty jednorázové. Mnohem ekologičtější způsob odličování nebo čištění obličeje!

Tip: Kdykoli změníte svou osobní spotřebu, vysvětlete to svým blízkým a svým dětem. Znalosti jsou stále nejlepším způsobem, jak jemně, ale jistě povzbudit ostatní, aby konzumovali stejným způsobem.

Nakonec, ekologická gesta nejsou tak složitá, aby byla přijala v každodenním životě. Po několika úpravách také není složité je implementovat. Musíte se jen organizovat jiným způsobem, abyste zajistili, že budete lépe konzumovat a budete se pohybovat směrem k nulovému odpadu svým vlastním tempem.

Ekologie v koupelně
Ekologie v koupelně