Stejně jako o lidi je třeba pečovat o zvířata. V poslední době je přírodní péče o zvířata skutečným zájmem majitelů svých chlupatých mazlíčků. Péče o své zvíře stejně jako o sebe se stala běžnou věcí, a proto se přírodní péče o zvířata těší rostoucímu úspěchu.  Přírodní péče o domácí mazlíčky samozřejmě nenahrazuje monitorování veterináře, ale umožňuje vám ošetřit psa nebo kočku a přitom se co nejvíce vyhýbat chemikáliím a jejich vedlejším účinkům. Kůže a srst zvířete jsou nezbytnou přirozenou fyzickou bariérou pro udržení tělesné teploty a snížení hladiny vody. Péče o kůži a srst  je nezbytná pro zajištění celkové pohody vašeho mazlíčka.

Nejlepší šampon pro vašeho psa a kočku není ten váš!

Váš pes potřebuje koupel a vy nemáte po ruce šampon určení pro zvířata. Řekněme, že váš šampon vašeho psa umyje, ale otázka zní, je to pro vašeho psa bezpečný? Může se to zdát zbytečné, ale ve skutečnosti mohou být následky vážné.

Začneme porovnáním složení lidské kůže se složením psí kůže. Velmi důležitá složka kůže se nazývá hydrolipidový film. Jedná se o mírně kyselou vrstvu, která pokrývá pokožku. Působí jako ochranná bariéra proti bakteriím a virům pro porézní horní vrstvu kůže, nazývanou „stratum corneum“. Úlohou stratum corneum je udržovat pokožku dobře hydratovanou tím, že absorbuje vodu a nenechává ji příliš se odpařovat. Když se umyjete mýdly a šampony, zbavíte se tohoto filmu. To je důvod, proč většina šamponů a mýdel určených pro člověka obsahuje zvlhčovače, které nahradí odstraněnou ochrannou vrstvu, alespoň dokud se pokožka neobnoví, asi za 12 hodin. Pokud je stratum corneum nechráněný, stane se útočištěm pro mikroorganismy, které mohou způsobit suchou, šupinatou, svědivou, hrbolatou nebo svědivou pokožku. Hydrolipidický film lze také považovat za relativní pH pokožky.

Stupnice pH je 0 až 14. PH je považováno za kyselé při méně než 6,4 a velmi alkalické při více než 6,4. Normální PH člověka je mezi 5,2 a 6,2, což znamená, že má tendenci být kyselá. Šampony a kosmetika jsou proto formulovány výhradně k udržení této rovnováhy.

Nyní se podívejme na relativní PH psa. V závislosti na plemeni, pohlaví, podnebí a velikosti psa je PH mezi 5,5 a 7,5. Proto má tendenci být zásaditější. Pokud se tedy na psa použije šampon určený pro lidskou pokožku, dojde k narušení hydrolipidového filmu psa, čímž se vytvoří prostředí, kde se mohou rozšířit bakterie, paraziti a viry.

Aniž by to věděli, mnoho majitelů domácích mazlíčků bude své psy umývat velmi často kvůli zápachu způsobenému nadměrným množením bakterií, což zhoršuje problém, protože hydrolipidový film a PH jsou nevyvážené. Šampon také způsobí to, že pokožka bude suchá, váš pes se poškrábe, což způsobí oděrky na pokožce, a to usnadní napadení bakterií. Může se rychle změnit v začarovaný kruh.

Šetrná péče o vašeho pejska

Čím mohu svého čtyřnohého mazlíčka umýt?

Vždy si pečlivě přečtěte složení a ujistěte se, že šampon neobsahuje umělou vůni ani barviva. Váš pes může být silný, ale jeho pokožka je vždy citlivá. Ideálně hledejte přírodní šampony bez vůní, na bázi rostlinných složek a organických rostlinných olejů. Pokud hledáte voňavý šampon dejte přednost těm, které obsahují vitamín E, aloe vera, med a éterické oleje z čajovníku. Vůně by měla být přírodní: heřmánek, levandule, eukalyptus a citrusy jsou příklady příjemných vůní. Některé mají také další vlastnosti, jako je odpuzování hmyzu.

Váš pes nemusí být pravidelně šamponován. Dobré promývání každých několik měsíců se ukáže jako vše, co váš pes potřebuje (mezitím ho můžete koupat pouze ve vodě). Takže si můžete dovolit utratit trochu více peněz za kvalitní přírodní šampon, protože jej nebudete často používat.

Koupel pejska přírodním tuhým šamponem