Francouzský chléb je jednoduchý recept: mouka, voda, prášek do pečiva, trochu soli. Recept, který lze libovolně použít podle kreativity řemeslníků. Svědčí o tom hojnost druhů chleba prodávaného ve francouzských pekárnách.

Francouzské pekařství: kreativita z jednoduchého receptu

Tuto kreativitu vyjadřuje výběr tvarů, pečení a mouky, i když základem většiny chlebů zůstává pšeničná mouka. S výjimkou briošek, pečiva a sladkých zákusků, není neobvyklé najít u pekaře desítky různých druhů chleba.

Bageta však zůstává druhem chleba, který Francouzi nejvíce konzumují.

Francouzská Bageta

Jak název napovídá, francouzská bageta (baguette v překladu hůlka, francouzsky) má tenký podlouhlý tvar. Ve Francii je její hmotnost obvykle kolem 250 gramů (nebo 200 gramů v závislosti na určitých regionech). Její hmotnost se liší v závislosti na pečení. Ve skutečnosti dobře propečená bageta je lehčí než ta, která není příliš propečená, ze stejné přípravy.

Ostatní bochníky stejného tvaru mají různá jména, v závislosti na jejich hmotnosti. Při 100 gramech mluvíme o provázku (Ficelle). Ve 200 je to flétna (flûte). A na 300 se z bagety stane tradiční chléb. Kromě toho je běžné hovořit o bastardském chlebu. Ale všechny tyto názvy a odkazy se liší region od regionu.

Velikost bagety také odpovídá kalibru. Musí tedy měřit mezi 55 a 80 cm.

A konečně, cena bagety ve Francii se v roce 2018 pohybuje kolem 90 eurocentů. Cena se liší podle toho, zda si svůj chléb kupujete v pekárně v supermarketu nebo od řemeslníka.

Francouzská bageta
Francouzská bageta

Jiné tradiční francouzské chleby

Další tradiční chleby doprovázejí bagety v pekárnách. Jejich tvary jsou obvykle zaoblené, v koulích nebo vejčité.

Zatímco bageta má tendenci rychle tuhnout, tyto tradiční chleby, jako je venkovský chléb, zůstávají déle. Tato zvláštnost pochází z jejich přípravy, pečení a výběru mouky.

Přesně tyto mouky pojmenují celozrnné, polozrnné, otruby, žitné nebo chleby na bázi organické mouky. Použití speciálních mouk, jako je žito, špalda, kukuřice, proso nebo oves, povede k odlišným chutím nebo sníží přítomnost lepku.

Výjimka v této prezentaci: kváskový chléb, jehož specifičností je připravit s přírodními kvasnicemi. Toto přirozené kvašení mu dává nesrovnatelnou chuť.

Některé druhy speciálních chlebů

Pojďme pokračovat v tomto přehledu různých druhů francouzského chleba tím, že si povíme o chlebu z méteil . Tento je vyroben ze směsi pšenice a žita, do které přidáme trochu kvašeného těsta z předchozího dne. Někdy se připravuje z kvásku.

V jiném druhu příchuti obsahují sendvičové, toastový, chleby a vídeňské chleby které obsahují cukr, mléko a tuk.

Speciální chleby, se také pečou se semínky (slunečnicová, sezamová, lněná, máková, slunečnicová …), sušeným ovocem, dokonce i zeleninou nebo sýrem. Na základě těchto ingrediencí jsou možné všechny kombinace.

Specialní francouzský chleb
Specialní francouzský chleb

Chléb z francouzských regionů

Říká se jestli není tolik druhů chleba, kolik je sýrových druhů.

Kroucený chléb, šňůra, brié, pletená, rozdělená, zkroucená, zkroucená, složená, zkroucená, sedmikráska, šňupací tabák, vaudois, růženec, klobása, krokev, čepice, pistole, věšák, regentství, límec, pila nebo dokonce koruna. Tolik obrazů, které více evokují předměty a určitou poezii než jejich oblasti původu.

Stejně se můžou citovat některé místní zvláštnosti:

Alsasko se slanými a křupavými praclíky. Stejně jako „Neujahr Stollen“ si můžete vychutnat novoroční buchty se sklenkou svařeného vína.
V regionů Vendée s útočníkem Vendée. Brioška tradičně připravená na svatby a velikonoční oslavy.
A konečně Provence, jejíž fougasy mohou sloužit jako kompletní jídlo.

Bon appétit!