Rádi bychom Vám představili nejznámější francouzské speciality a delikatesy. Znáte je všechny? Pojďte s námi poznávat (ochutnávat) 😊.

35 nejlepší francouzské speciality a delikatesy

Francouzské dědictví není jen seznam památek, ale spojuje se také s jazykem, který je odlišný od ostatních. Kulinářské speciality, často spojené s určitými regiony, které se někdy přenášejí z generace na generaci. Nahlédneme pod pokličku a vezmeme Vás na malé turné kulinářských specialit po Francii.

1 – Foie gras

Foie gras nesmí chybět na žádném stole během svátečních dní. I když svět spojuje tuto specialitu s Francií, tradice krmení hus silou sahá až do starověku. Na chlebu brioche s trochou cibule nebo fíkovým džemem bude foie gras chutnat ideálním způsobem. Kde koupit foie gras z Francie?

Foie gras
Foie gras kde koupit?

2 – Ústřice – Huîtres

Ústřice jsou druhým nejoblíbenějším produktem, který můžete servírovat během svátků. Tuto mušli můžete jíst horkou, ale fajšmekři ji obvykle preferují syrovou a živou. Ústřice si můžete vychutnat bez ničeho nebo s kapkou citronové šťávy, octu nebo šalotkové omáčky.

Ústřice
Ústřice

3 – Cassoulet

Cassoulet nepatří mezi nejlehčí jídla, jaké můžete ve Francii ochutnat. Původně pochází z Languedoc-Roussillon. Toto jídlo se skládá z bílých fazolí, kachních stehen a vepřového masa. Po celá staletí toto jídlo konzumují venkovské rodiny. Dnes se cassoulet vaří při setkání rodin.

4 – Poulet basquaise – Basque kuře

Oblast Pay Basque je z hlediska gastronomie jedním z nejbohatších francouzských regionů. Chováse zde drůbež, zejména vzácné druhy kuřat a kachen. Basquaise kuře je plnohodnotné jídlo, kde je maso zjemněno piperade – omáčkou složenou ze šunky Bayonne, paprik, rajčat a speciálního koření z Espelette – piment d´Espellette.

Koupit francouzské delikatesy

5 – Šneci s petrželkovým máslem

Podíváme – li  se do Burgundska, tak zde objevíme další atypický francouzský recept a to šneky s petrželkovým máslem, běžně nazývaných „Burgundské šneci“. Vařené, jak již napovídá samotný název, s máslem a petrželkou. Jsou servírovány v jejich skořápkách a jedí sese speciálním bodákem (vidličkou).

šneci
šneci

6 – Mouclade Charentaise 

Oblast La Rochelle a ostrov Ile de Ré jsou vyhledávaným místem turistů. Mnoho návštěvníků tyto místa navštěvují právě díky regionálním kulinářským specialitám.Mušle tak zvané z Bouchot jsou velice oblíbeným druhem, které se vaří se šalotkou, stroužky česneku, bouquet garni – svazek koření, který obsahuje: petržel, tymián a bobkový list,  vejci, smetanou a hlavně Pineau des Charentes (regionální alkohol).

7 – Bretaňské palačinky – Galette bretonne

Bretaňské palačinky jsou gurmánským šílenstvím téměř v celé Francii. Co je to Bretaňská palačinka? Je to pikantní palačinka vyrobená z pohankové mouky, která jí dodává šedou barvu. I když jsou tradiční přísadou šunka, sýr, vejce, cibule a klobása Andouille. Pokud jste v Paříži, nejlepší palačinkárny (creperie)najdete ve čtvrti Tour Montparnasse!

Bretaňské palačinky

Bretaňské palačinky

8 – Vlámský guláš – Carbonnade flamande

Na severu Francie najdete široký výběr piv. Ženy v domácnosti se nechaly inspirovat nedalekou oblastí Belgie a vaří z generace na generaci vlámské karbonády. Jedná se o hovězí maso, vařené v ležáckém pivu a koření. Na konci vaření přidejte trochu hořčičného perníku, abyste tomuto sladkému a slanému jídlu dali ještě více chuti.

9 – Lorenská quiche – Lorraine quiche

Pojďme do Lorraine, abychom objevili původní recept. Lorraine quiche je podle Lorraineské tradice, koláč, který obsahuje crème fraîche, mléko, vejce, muškátový oříšek a grilovanou slaninu. Tyto poslední ingredience tomuto pokrmu dodávají trochu zakouřenou chuť. Dnes se Lorraine quiche stala tak populární, že ji najdete v pekárně nebo restauraci v modernější verzi: s houbami, pórkem či kuřetem.

10 – Raklette – Raclette

Raclette, dovezená do Savoy ze Švýcarska, je sýr, který se roztaví (tradičně na ohni, dnes však častěji v malých elektrických pánvích) Podáváme s bramborami, uzeninami, cibulí a okurkami. Řadí se mezi zimní pochoutky.

11 – Savoyardske fondue – Savoyard fondue

Savoyard fondue je také dokonalým sýrovým pokrmem, který je oblíbený také v zimním období.Tři druhy sýrů (Beaufort, Count, Emmental) roztavíme v menší nádobě, do které přidáme bílé víno. Každý host ponoří malé kousky chleba do nádoby. Tradicí je, že komu upadne kousek chleba, tak dostane úkol. Tak buďte ve střehu! 😊

12 – Burgundské fondue

Burgundské fondue je dalším typem fondue. Tentokrát už neponořujeme kousky chleba do sýra, ale kousky syrového masa (obvykle hovězího) do vroucího oleje, což umožňuje vaření masa. Nevěřte jeho názvu, protože i když je ve Francii velice oblíbený, nepochází z Burgundska, ale ze Švýcarska! Jeho název se pojí s hovězím masem, které je základem tohoto jídla.

13 – Gratin dauphinois

V regionu Grenoble se stalo dalšímu zimnímu jídlu nevyhnutelné. Tohle je gratinovaný dauphinois. Tradičně se vyrábí z brambor vařených v prstenech, crème fraîche, mléce a muškátovém oříšku. K původnímu receptu se nepřidává žádný sýr, ale sýr, který vám může být doručen, může obsahovat. Toto jídlo je tak populární, že ho každý rád vaří svým vlastním způsobem.

14 – Tartiflette

Tartiflette je také jídlo pocházející ze Savoy, protože se jedná o gratinovanou brambory, slaninu, cibuli a reblochon, sýr Savoyard. Tam je varianta volala “croziflette”, kde brambory jsou nahrazené malými Savoyard pohanky těstoviny volaly “crozets”.

15 – Bouillabaisse

Bouillabaisse je polévka s plnou chutí, typická pro oblast Marseille. Protože v této oblasti je mnoho rybářů, toto jídlo se logicky skládá z různých ryb, měkkýšů, rajčat, jižních bylin, hořčice a vaječných žloutků. Jí se s chlebem nebo bramborami.

16 – Ratatouille

Ratatouille je nejčastěji připravovaným jídlem babiček v oblasti Provence. Je tak chutné, že ho najdete ve většině restaurací.

17 – Hovězí po burgunsku – boeuf bourguignon

Hovězí po burgunsku je tradiční rodinné jídlo. Jedná se o kousky hovězího masa vařené v červeném víně s kořenovou zeleninou a žampiony. Je to typické burgundské jídlo, jelikož Burgundsko je region proslulý chovem skotu a pěstováním červeného vína.

18 – Telecí guláš – Blanquette de veau

Telecí guláš se připravuje z telecích prsou nebo ramen se smetanou a vývarem z mrkve a cibule. Je často doprovázeno houbami, ale není to povinné. Opět patří mezi tradiční rodinné jídlo.

19 – Pot-au-feu

Pot-au-feu je rodinné a tradiční francouzské jídlo. Jedná se o dlouho vařené hovězí maso na velmi nízkém žáru ve vývaru mrkve, navets (druh ředkve) a pórku.

20 – Coq-au-vin

Coq-au-vin je symbolickým pokrmem francouzské gastronomie, protože podle pověsti jeho recept pochází z doby vyhrané bitvy bojovníka Arverna Vercingétorix nad Juliem Caesarem v Gergovie. Je to jedna z variant hovězího po burgunsku, takzvaný marinovaný kohout na červeném víně se žampiony.

21 – Hachis Parmentier

Hachis Parmentier se skládá ze dvou vrstev: první je mleté ​​maso, do kterého šéfkuchař přidává koření podle potřeby a chuti, druhou vrstvou je domácí bramborové pyré, opečené. Hachis Parmentier se obvykle podává se zeleným salátem.

22 – Tatarský biftek –  Steak tartare

Tatarský biftek je typické jídlo ve francouzských bister. Syrové hovězí nebo koňské maso nejemno nasekaný nožem. K přípravě přidáváme koření a syrové vejce. Obvykle se podává s hranolkami.

Tatarský biftek
Tatarský biftek

23 – Kysané zelí – Choucroute

Choucroute je kvašené zelí, které kombinujeme s bramborami, slaninou a různými druhy klobás. Existuje varianta „mořské zelí“, kde zelí není doprovázeno vepřovým masem, ale různými druhy ryb jako jsou například losos, bílé ryby nebo uzené ryby.

24 – Sýrové suflé – Soufflé au fromage

Sýrové suflé je klasický, ale technicky složitý způsob přípravy. Její úspěch závisí zejména na době vaření a teplotě trouby. Pokud není přesně vychytaná teplota, tak se výsledek může stát katastrofou. Pokud zde mluvíme o sýrovém suflé, víme, že je k dispozici také i ve sladké podobě s citronem nebo čokoládou.

25 – Žabí stehýnka – Cuisse de grenouilles

Žabí stehýnka jsou obvykle obalované s trochou cibule. Masíčko je jemné a chuť je podobná drůbežímu masu.

26 – Cibulová polévka – Soupe à l‘oignon

Cibulová polévka byla dlouho považována za typické francouzské jídlo. Jeho oblíbenost se však datuje už v 18. století. Dříve byla cibule považována za „jídlo chudého člověka“. Dnes je tato specialita oblíbená mezi francouzskými kuchaři.

Francouzská cibulová polévka

Francouzská cibulová polévka

27 – Bageta – La baguette

Bageta je známá po celém světě a je jedním ze symbolů Francie. Jeho původ pochází z Napoleona, který změnil tvar chleba na kulatý, aby se usnadnil jeho transport.

28 – Croissanty – Les croissants

Croissant má vídeňského předka – Kipferl, který byl dovezen do Francie během 19. století. Od 50. let se stal croissant nezbytnou součástí francouzských snídaní.

29 – Francouzské sýry – Les fromages français

Francouzský sýr je láskou, to není žádné tajemství. Francie je známá množstvím sýrů. Ačkoli neznáme přesný počet francouzských sýrů, říká se, že existuje jeden sýr na každý den v roce, tedy 365.

Francouzské sýry
Francouzské sýry

30 – Čokoládový fondant – Fondant au chocolat

Čokoládový fondant byl objeven v 18. století, kdy byla čokoláda používána výhradně jako nápoj. Tento druh koláče má mnoho variací, nejvyhledávanější variantou je polopečený.

Čokoládový fondant

Čokoládový fondant

31 – Tarte Tatin

Tarte tatin je karamelizovaný jablečný koláč, který otočíme po upečení – takzvaný obrácený koláč. Tento způsob byl vyvinut cukrářem slavné pařížské restaurace, ale legenda říká, že jedna z tatínských sester, byla malátná a koláč ji spadl a otočil se😊

32 – Makronky – Macarons

Makronky jsou malé mandlové koláčky. Do Francie je přivezla během 16. století královna Catherine de Medici.. Každá země má svou vlastní verzi.

Makronky
Makronky

33 – Crème brûlée

Crème brûlée je dezert vyrobený z vanilkového krému s karamelizovaným cukrem. Není známo, odkud pochází, ale je možné, že jeho původ je katalánský recept připravený pro „las fellas“ (svátek sv. Josefa) ze 17. století. Existují i ​​jiné zdroje, které tvrdí, že mohlo existovat již ve 14. století.

34 – Plovoucí ostrov – île flotante

Hlavními ingrediencemi jsou na sníh vyšlehaná vejce umístěná na anglickém krému (vanilkovém pudinku). Toto překrytí vyvolává dojem plovoucího ostrova. Tento dezert se podává studený.

Île flotante
Île flotante

35 – Profiteroly

Věnečky jsou pečivo ve tvaru koule naplněné cukrářským krémem. Konzumují se s krémem, šlehačkou nebo čokoládou. Jsou tu už od 17. století, ale ve sladké verzi se začaly objevovat až na začátku 19. století.