Francouzské ústřice jsou pokrm které davá přírodní tonikum, jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny a minerály a jsou lehké! Za předpokladu, samozřejmě, dobře si je vybrat a skladovat.

Věděli jste, že mezi narozením ústřic a tuctem ústřic na vašém talíři jsou nutné tři nebo čtyři roky kultivace a péče?

Francie je hlavním producentem ústřic, daleko za Asií a Spojenými státy, ale předním výrobcem v Evropě.

Kde se ve Francii ústřice pěstuji?

Ve Francii pocházejí ústřice ze sedmi regionů: Normandie – Severní moře, Severní Bretaň bretagne, Jižní Bretaň, Středozápadní region, Marennes-Oléron, Arcachon-Aquitaine, Středomoří.

Každá ústřice má svůj „terroir“: je to kvalita soli, povaha planktonu a vody, které jí dávají velmi zvláštní vlastnosti.

Ústřice lze také dovážet z evropských zemí. V tomto případě musí označení ústřice zahrnovat toto označení, například ve formě „ústřice chované v Irsku“. Mohou být uvedeny přesnější údaje o původu, například „ustrice chované ve Francii, zrající ve Vendée“.

Francouzské ústřice
Francouzské ústřice

Jaké jsou různé kategorie ústřic?

Pravidla pro pojmenování a dimenzování dutých ústřic byla revidována v roce 2000, zlepšena sledovatelnost, velikosti seskupeny do šesti kategorií a index masa zvýšen:

  • les « Fines huîtres creuses » 
  • les « Spéciales » 
  • les « Huîtres de claire »

Mezi les « Huîtres de claires » existují dvě podkategorie:

  • « Fines de claire »
  • « Spéciales de claire »

Velikosti ústřice:

Ústřice se klasifikují podle profesních zvyklostí podle jejich hmotnosti:

Velikosti ústřice

Velikosti ústřice

Jak skladovat ústřice?

Ústřice by se nikdy neměly převrátit, aby nevyprázdnily vodu. Musí být udržovány v chladu mezi + 5 ° C a + 15 ° C, chráněny před světlem. Můžete je ponechat 4 až 5 dní, pokud jsou položeny rovně. Otevřete je těsně před jejich ochutnávkou.

Pokud je první voda vyhazována, musí ústřice obsahovat mořskou vodu a znovu vylučovat. Tato voda vylučovaná podruhé je lahodná k pití, mnohem jemnější než ta první. Je proto lepší vyprázdnit vodu z ústřice a nechat je znovu odtéct.

Chcete-li zkontrolovat, zda je ústřice čerstvá, musíte ji píchnout špičkou nože nebo do ní nalít kapku citronu: měla by se trochu zmenšit. Pokud se hodně stahuje, je to proto, že ztratila vodu (a že je trochu „zatuchlá“). Pokud se nezatáhne, je to proto, že je mrtvá, je lepší ji zahodit. Nikdy si nekupujte ústřici, která je při otevřená.