Představujeme Vám deset typických francouzských sladkosti a výrobků Francie, od Berlingotů z Nantes přes Calissony z Aix až po Coussin z Lyonu, které jsou symbolem města svého původu.

Francouzská gastronomie je jednou z nejpozoruhodnějších a nejuznávanějších na světě, od nejtypičtějších pokrmů až po nejsymboličtější pečivo. Naše krásná země se však může pochlubit také jedinečnými a nesrovnatelnými sladkostmi, které jsou základem místních specialit, často s bohatou staletou historií a jsou spojeny s historickou minulostí města, kde byly vynalezeny. Zde je deset sladkostí, které symbolizují město svého původu a nyní jsou symbolem Francie.

Francouzské sladkosti

1 – Berlingot z Nantes

Nantský berlingot je symbolickou a typickou cukrovinkou města Nantes, údajně italského původu a pochází z zaalpského receptu: berlingozzo. Ačkoli jeho tradiční výroba začala v 18. nebo na počátku 19. století v Nantes, zdá se, že jeho průmyslová výroba začala v roce 1851 v Carpentrasu, což je důvod, proč se obě města přou o otcovství tohoto čtyřstěnu.

2 – Les Bêtises de Cambrai

Často se říká, že recepty vznikly v důsledku chyby v provedení, nešikovnosti nebo opomenutí. To je případ cukrovinky Bêtises de Cambrais, která vznikla chybou cukrářského učně v cukrárně Despinoy v 19. století. Při přípravě nechal cukr připálit, za což si vysloužil pokárání od Julese Despinoye za „chybu“, které se dopustil… chyba, která měla velký úspěch u obyvatel Cambrai, kteří od té doby přísahali na tyto Bêtises de Cambrai.

 Les Bêtises de Cambrai
Les Bêtises de Cambrai

3 – La Bergamote de Nancy

Tato sluneční cukrovinka s příchutí bergamotové silice pochází rovněž z 19. století a i po téměř dvou stoletích se stále vyrábí na místě. Proto se v roce 2012 stal Bergamote de Nancy první francouzskou cukrovinkou, která získala označení CHZO. Nezbytný suvenýr, který si můžete přivézt na příští cestu do Lotrinska.

4 – Slaný karamel a karamelky z Normandie

LE BONBON DE CARAMEL je nadčasová pochoutka, které nikdo nemůže odolat! Jeho výroba vyžaduje zvláštní odbornosti a kompetence, aby karamel získal svoji specifickou chuť a vůni. Nejprve se ingredience vaří v tradičním měděnci. Vaření musí být šetrné, aby se rozvinuly a uchovaly všechny vůně karamelu. Až nakonec se do směsi plné zlatavé barvy přidají přírodní aroma.

Kromě tradičních karamelek vanilkových, kávových, čokoládových nebo z lískových oříšků, můžete ochutnat karamelky s calvadosem , vlašskými ořechy nebo ty velmi oblíbené se slaným máslem z Guérande IGP.

Karamelky se slaným karamelem
Karamelky se slaným karamelem

5 – Les Calissons d’Aix-en-Provence

Nyní se přesuňme na jih země a podívejme se na recept, který je mnohem starší, a to na recept Calissons d’Aix. Kandovaný meloun a jemně drcené mandle, to vše položené na nekvašeném chlebu a jemně pokryté královskou polevou, tak lze popsat tento elegantní, voňavý a nenapodobitelný cukrářský výrobek, který se v Aix-en-Provence připravuje již od 15. století.

 Les Calissons d’Aix-en-Provence
Les Calissons d’Aix-en-Provence

6 – Le Coussin de Lyon

V Lyonu se také zrodila čokoládová cukrovinka Coussin de Lyon. Tentokrát není pochyb o původu této sladkosti z čokoládové ganache ochucené curaçaem a obalené tenkou vrstvou zelené mandlové pasty, kterou vytvořil lyonský výrobce čokolády Voisin v 60. letech 20. století.

7 – Les Violettes de Toulouse

Violettes de Toulouse jsou cukrovinky s lehce starobylým vzhledem, které se vyrábějí z pravých fialkových květů, které se ručně sbírají, když jsou zralé, a poté se obalují v cukru. Pozor, nezaměňte „Violettes de Toulouse“, registrovanou ochrannou známku, s klasickými fialovými bonbony, které se nevyrábějí z krystalických fialových květů.

 Les Violettes de Toulouse
Les Violettes de Toulouse

8 – Les Babeluttes de Lille

Vraťme se na sever Francie, přesněji do Flander, a povězme si něco o Babeluttes, karamelkách z hnědého cukru vyrobených z řepného sirupu a typických pro město Lille. Příběh o jejich vzniku je docela půvabný, říká se, že cukrář z Lille, příliš zaneprázdněný povídáním se svou ženou, zapomněl na sporáku máslo a cukr. Výsledkem jsou lahodné karamelizované sladkosti, které se rozhodl nazvat Babeluttes podle vlámského slova babbelen, což znamená „povídat si“.

9 – Les Anis de Flavigny

Kdo by neznal tyto rozkošné malé oválné kovové krabičky, které najdete po celé Francii? Obsahují desítky sladkostí vyrobených z anýzového semínka potřeného sirupem s různými příchutěmi, jako je růže, citrusové plody, máta nebo lékořice. Je možné navštívit bývalé benediktinské opatství Flavigny, rodiště této světoznámé speciality, která je dnes symbolem celé Francie.

10 – Le Bouchon de Bordeaux

V Bordeaux se nevyrábí jen canelés nebo víno, ale také sladkosti! Restaurace Bouchon de Bordeaux, inspirovaná vinařskou tradicí regionu, vznikla poměrně nedávno, a to na konci 20. století. Cukrovinku ve tvaru zátky na láhev vína, která je vyrobena z marcipánu s hrozny macerovanými v jemném víně z Bordeaux a následně zabalenými do tenké vrstvy krepového těsta dentelle, si můžete z dálky splést se špuntem.